OTVORENA IZLOŽBA “PARALLEL RELOCATIONS // RELOCATED PARALLELS”

У галерији Културног центра Требиње вечерас је отворена изложба “Parallel Relocations // Relocated Parallels” умјетница Вите Соул Вилмеринг и Монике Заржечне.

Поставку чине радови настали на Међународној умјетничкој резиденцији „Камен“, коју је прије пет година у селу Орах надомак Требиња основала Коштана Бановић, академски сликар.

Коштана Бановић наводи да је „Камен“ савршено мјесто за сусретање умјетника, развијање идеја и истраживачке креативне енергије:

„Вита и Моника су први пут у Босни и Херцеговини и у овим нашим предјелима. Обје су под утиском природе, пејзажа и историје, као и љепотом Требиња и богатим љетним културним програмом. Пејзаж на језеру, у овом периоду када опада вода и који се свакодневно мијења, чаробан је. Прије него што почну са радом у студију, свако јутро, када се природа буди уз прве зраке сунца, направе дугу шетњу уз језеро. Импресиониране су рушевинама које полако извиру из језера и откривају историју овог предјела“.

Вита Соул Вилмеринг је холандска умјетница, укоријењена у документарној кинематографији чији рад истиче звук и перформанс. Пројекција са звуком “ Parallel Lake Bottom Cinema” гестикулира активирање тихе прошлости. Инспирисана настанком Билећког језера 1968. године и потапањем долине Требишњице, те и села Орах, пејзаж видљивих рушевина које израњају док се вода повлачи постаје позорница за биоскоп на отвореном. Нађени снимци из бивше Југославије из шездесетих и седамдесетих година уклопљени су у слојевиту звучну композицију засновану на спекулативном памћењу коју је Вита компоновала.

Умјетнички рад Монике Заржечне, пољско-холандске умјетнице, састоји се из апстрактних скулптура, цртежа, колажа и инсталација. Њена скулптура “Proposal III” инспирисана је остацима социјалистичких грађевина и структура у региону. Заржечна је створила крхке али експанзивне конструкције од селотејпа и картона прикупљеног у локалним супермаркетима.

Радови приказани у Културном центру дио су изложбе која се наставља у резиденцији „Камен“  у селу Орах у недјељу, 14. августа у 18.30 часова. Различити радови умјетника налазе преклапање у њиховом формалном преговарању о историји. Моника Заржечна ће представити своју инсталацију са скулптурама и цртежима “Proposal IV” док ће Вита Соул Вилмеринг приказати свој филм “Lake Bottom Cinema”међу рушевинама Ораха.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић