OTVORENA IZLOŽBA “PARALLEL RELOCATIONS // RELOCATED PARALLELS”

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba “Parallel Relocations // Relocated Parallels” umjetnica Vite Soul Vilmering i Monike Zaržečne.

Postavku čine radovi nastali na Međunarodnoj umjetničkoj rezidenciji „Kamen“, koju je prije pet godina u selu Orah nadomak Trebinja osnovala Koštana Banović, akademski slikar.

Koštana Banović navodi da je „Kamen“ savršeno mjesto za susretanje umjetnika, razvijanje ideja i istraživačke kreativne energije:

„Vita i Monika su prvi put u Bosni i Hercegovini i u ovim našim predjelima. Obje su pod utiskom prirode, pejzaža i istorije, kao i ljepotom Trebinja i bogatim ljetnim kulturnim programom. Pejzaž na jezeru, u ovom periodu kada opada voda i koji se svakodnevno mijenja, čaroban je. Prije nego što počnu sa radom u studiju, svako jutro, kada se priroda budi uz prve zrake sunca, naprave dugu šetnju uz jezero. Impresionirane su ruševinama koje polako izviru iz jezera i otkrivaju istoriju ovog predjela“.

Vita Soul Vilmering je holandska umjetnica, ukorijenjena u dokumentarnoj kinematografiji čiji rad ističe zvuk i performans. Projekcija sa zvukom “ Parallel Lake Bottom Cinema” gestikulira aktiviranje tihe prošlosti. Inspirisana nastankom Bilećkog jezera 1968. godine i potapanjem doline Trebišnjice, te i sela Orah, pejzaž vidljivih ruševina koje izranjaju dok se voda povlači postaje pozornica za bioskop na otvorenom. Nađeni snimci iz bivše Jugoslavije iz šezdesetih i sedamdesetih godina uklopljeni su u slojevitu zvučnu kompoziciju zasnovanu na spekulativnom pamćenju koju je Vita komponovala.

Umjetnički rad Monike Zaržečne, poljsko-holandske umjetnice, sastoji se iz apstraktnih skulptura, crteža, kolaža i instalacija. Njena skulptura “Proposal III” inspirisana je ostacima socijalističkih građevina i struktura u regionu. Zaržečna je stvorila krhke ali ekspanzivne konstrukcije od selotejpa i kartona prikupljenog u lokalnim supermarketima.

Radovi prikazani u Kulturnom centru dio su izložbe koja se nastavlja u rezidenciji „Kamen“  u selu Orah u nedjelju, 14. avgusta u 18.30 časova. Različiti radovi umjetnika nalaze preklapanje u njihovom formalnom pregovaranju o istoriji. Monika Zaržečna će predstaviti svoju instalaciju sa skulpturama i crtežima “Proposal IV” dok će Vita Soul Vilmering prikazati svoj film “Lake Bottom Cinema”među ruševinama Oraha.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković