Otvorena izložba legata Zdravka Vajagića

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba legata Zdravka Vajagića, akademskog slikara iz Beograda, koju čini 19 ulja na platnu.

Riječ je o likovnim djelima koja su nastala u različitim periodima, po čemu čine svojevrsne retrospektive, a od kojih je autor 11 poklonio Kulturno-obrazovnom centru u Novom Gradu, a osam Muzeju Kozare u Prijedoru.

Zdravko Vajagić je naveo da je uz njegovu želju da ispuni obavezu prema svom kraju, s druge strane vladalo interesovanje kulturnih institucija iz Novog Grada i Prijedora.

„Odlučio sam se za legat u Novom Gradu zato što je tamo selo moga oca, a Prijedor – jer je to grad u koji su moji bježali tokom ratnih dešavanja. Kada se bira šta ćemo darovati legatu, onda se uzimaju djela iz cijelog opusa. Ovo bi bio neki srednji period moga stvaralaštva”, naveo je profesor Vajagić.

Izložba Zdravka Vajagića je plod saradnje Kulturnog centra Trebinje sa Muzejom Kozare iz Prijedora i Kulturno-obrazovnog centra iz Novog Grada, a sama izložba je nastala na osnovu selektovanja koje je Kulturni centar prošle godine radio po konkursu za izlagačku 2023. godinu.

Prema riječima Miljana Vukovića, direktora Kulturnog centra Trebinje, Vajagićeva izložba je bez dvojbe selektovana za izlaganje.

„Radi se o čovjeku koji je i umjetničkim radom i životom, a i radom u prosveti, ostavio neizbrisiv trag u Srbiji i u BiH. S druge strane, to je učenik slavnog Gvozdenovića, koji je razvio jednu vrstu poetike koju je naslijedio od njega, ali, opet, ima jednu vrstu specifične prepoznatljivosti koja nam govori da se ipak radi o jedinstvenom i neponovljivom Zdravku Vajagiću”, kazao je Vuković.

Dragana Mamić, direktor Muzeja Kozare u Prijedoru, naglasila je da su ponosni na legat Zdravka Vajagića i da je to gotovo najvrjednije što ovaj muzej posjeduje.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Veselin Brković istakao je da je Vajagić među onim stvaraocima koji su već svojim prvim izlaganjima privukli pažnju ozbiljne stručne javnosti.

„Opredjeljujući se za ovu izložbu i njeno uvrštavanje u Trebinjsko kulturno ljeto, imali smo u vidu i njen pedagoški značaj. Uvjereni smo da će biti naročito važna i za studente i za profesore likovne akademije jer pruža mogućnost ne samo upoznavanja sa značajnim slikarskim opusom profesora Zdravka Vajagića, već podstiče i na istraživanje pojedinačne slike, odnosno, otkrivanje i razumijevanje primjene univerzalnih likovnih vrijednosti koje omogućuju trajanje u vremenu”, naveo je dekan Brković.

Izložbu je svečano otvorila Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja.

Po otvaranju izložbe nastupio je hor „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški”, koji djeluje pri Eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, kao i hor Muzičke škole Trebinje.

Izložba legata Zdravka Vajagića organizovana je u okviru Dana Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog, a ljubitelji umjetnosti imaju priliku da je pogledaju do 26. maja u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković