Otvorena izložba ilustracija Borisa Kuzmanovića

Izložba ilustracija „Ilusart20” Borisa Kuzmanovića, akademskog grafičara iz Novog Sada, otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Boris Kuzmanović već dvije decenije uspješno sarađuje sa više izdavačkih kuća u zemlji i inostranstvu. Do sada je ilustrovao preko stotinu publikovanih knjiga i uradio preko pet hiljada ilustracija različitog stilskog i tematskog sadržaja.

Za ovu priliku autor je odabrao radove koji predstavljaju hronologiju njegovog ličnog razvoja u oblasti ilustracije koju je profesionalno započeo prije dvadeset godina.

„Ovde nema neke tematske celine, nego sam uzimao sekvence iz različitih udžbenika, slikovnica i knjiga koje sam radio proteklih godina. Postavio sam jednu široku paletu da bi ljudi videli različite materijale i tehnike kojim sam se bavio svih ovih godina u oblasti ilustracije”, kazao je autor Kuzmanović.

Što se ilustracije tiče, smatra Kuzmanović, društvo, politika i kultura treba da podrže ovaj oblik kreativnog izražavanja jer je to jedna baza iz koje se dijete sprema za život koji podrazumijeva toleranciju, razumijevanje, različita sagledavanja i različite perspektive gledanja.

Praveći paralelu između ilustracije nekad i sad, Burzanović kaže da je  ona oduvijek, zadnjih hiljadu godina, bila jedan zanimljiv momenat koji tek treba da se obradi u društvu:

„Uvek je ilustracija bila i šokantna i provokativna, puna ideja, puna imaginacije tako da ta linija nikad nije ni prestajala. Ona nastavlja da živi danas, samo u drugačijim oblicima i drugačijoj tehnologiji”.

Izložbu Borisa Kuzmanovića „Ilusart20” organizovao je Kulturni centar Trebinje, a postavka se može pogledati u narednih petnaest dana.


Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković