OTVORENA IZLOŽBA IKONA I PROMOVISANA KNJIGA „SJETOVANJE“ NEDELJKA ZELENOVIĆA


Вечерас је у Културном центру Требиње, у сарадњи наше установе са Културним центром Источно Ново Сарајево, отворена изложба икона „Трагом баштине Митрополије дабробосанске“.
Ријеч је о иконама које су осликали полазници Школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске „Св. Петар Сарајевски“. Изложбу је отворио Горан Јанићијевић, професор на Високој школи СПЦ за уметност и консервацију у Београду, који руководи Школом иконописа.
„Ова изложба представља резултат једногодишњег рада 20 полазника. Реч је о копијама икона итало – критског стила које се углавном чувају у ризници Старе православне цркве и Саборне цркве у Сарајеву и манастира Добрун код Вишеграда. Ове копије су рађене према оригиналу и тежило се веродостојности“, навео је Јанићијевић.
Иконе ће у мају бити изложене у Љубљани, а потом у Пољској.
У нашем Културном центру моћи ће се погледати наредних 15 дана.

Након свечаног отварања изложбе, уприличена је промоција књиге „Сјетовање“ Недељка Зеленовића.
О аутору и књизи говорили су мр Милован Росић, проф. др Радослав Милошевић и пјесник Новица Телебак. Истичући своје херцеговачко поријекло, Зеленовић је рекао: „У свој мојој поезији, прози, у свему је моја Херцеговина, па тако и у овој најновијој књизи“.
Аутор је повезао свој таленат са народним изрекама и мудростима и на јединствен начин изнио шта су нас наши стари „сјетовали“. Користи старе херцеговачке изразе, изворне ријечи и архаизме освјетљавајући нам на тај начин пут којим идемо, како бисмо превазилазили своје мане и мање посртали.
Недељко Зеленовић је књижевник, публициста и књижевни критичар. Стихове и прозу објављује више од 25 година у листовима и часописима.

За своје књижевне радове награђиван је у Србији и Републици Српској. Заступљен је у многим зборницима и антологијама савремене српске књижевности.
Душка Ђајић