OTVORENA IZLOŽBA IKONA I PROMOVISANA KNJIGA „SJETOVANJE“ NEDELJKA ZELENOVIĆA


Večeras je u Kulturnom centru Trebinje, u saradnji naše ustanove sa Kulturnim centrom Istočno Novo Sarajevo, otvorena izložba ikona „Tragom baštine Mitropolije dabrobosanske“.
Riječ je o ikonama koje su oslikali polaznici Škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sv. Petar Sarajevski“. Izložbu je otvorio Goran Janićijević, profesor na Visokoj školi SPC za umetnost i konservaciju u Beogradu, koji rukovodi Školom ikonopisa.
„Ova izložba predstavlja rezultat jednogodišnjeg rada 20 polaznika. Reč je o kopijama ikona italo – kritskog stila koje se uglavnom čuvaju u riznici Stare pravoslavne crkve i Saborne crkve u Sarajevu i manastira Dobrun kod Višegrada. Ove kopije su rađene prema originalu i težilo se verodostojnosti“, naveo je Janićijević.
Ikone će u maju biti izložene u Ljubljani, a potom u Poljskoj.
U našem Kulturnom centru moći će se pogledati narednih 15 dana.

Nakon svečanog otvaranja izložbe, upriličena je promocija knjige „Sjetovanje“ Nedeljka Zelenovića.
O autoru i knjizi govorili su mr Milovan Rosić, prof. dr Radoslav Milošević i pjesnik Novica Telebak. Ističući svoje hercegovačko porijeklo, Zelenović je rekao: „U svoj mojoj poeziji, prozi, u svemu je moja Hercegovina, pa tako i u ovoj najnovijoj knjizi“.
Autor je povezao svoj talenat sa narodnim izrekama i mudrostima i na jedinstven način iznio šta su nas naši stari „sjetovali“. Koristi stare hercegovačke izraze, izvorne riječi i arhaizme osvjetljavajući nam na taj način put kojim idemo, kako bismo prevazilazili svoje mane i manje posrtali.
Nedeljko Zelenović je književnik, publicista i književni kritičar. Stihove i prozu objavljuje više od 25 godina u listovima i časopisima.

Za svoje književne radove nagrađivan je u Srbiji i Republici Srpskoj. Zastupljen je u mnogim zbornicima i antologijama savremene srpske književnosti.
Duška Đajić