Otvorena izložba „Grad bez kvaliteta“ austrijskog umjetnika Volfganga Lernera

Večeras je u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba radova austrijskog umjetnika Volfganga Lernera, pod nazivom „Grad bez kvaliteta“.

Naziv izložbe odnosi se na čuvenu knjigu „Čovjek bez osobina“ Roberta Musila, a Lerner kaže da mu je taj naziv uvijek bio na umu jer se sjećao nekih dijelova knjige dok je obilazio i istraživao različite gradove.

„Ovo sam radio u Trstu. Uvijek me zanimaju ovakve neodređene slike, koje mogu da budu bilo gdje u svijetu, na primjer, ova nova betonska konstrukcija. Na ovoj velikoj slici možete vidjeti jednu od brutalističkih zgrada koja je izgrađena posle Drugog svjetskog rata, jer im je trebalo više prostora za život. A ona može biti i u Londonu, na primjer. Ima istu strukturu, naravno nije isti arhitekta, ali to je bila ova vizija ili čak nada da se stvori nova arhitektura za bolji život. Zapravo, svi imaju savršen pogled na more i za mene je to savršen savremeni, moderni dvorac za prosječne ljude. Možete reći da nije dobro ispalo, ali svi stanovi su puni ljudi koji tu žive, tako da je na naki način postignut cilj.“, naveo je Lerner.

On dodaje da je mnogo istraživao nove metropole uz more. Više puta se vraćao u Peru, Tel Aviv, Atinu… i nalazio sličnosti sa italijanskim gradovima. Prema njegovim riječima, izložba pokazuje slike koje bi mogle da se odnose na bilo koji grad:

„Ako malo bolje pogledate, možete naći i neku vrstu lokalnih referenci. Možda pronađete i neke detalje koji vas podsjećaju na vaš grad, ali nije nužno. Sam naziv ‘Grad bez kvaliteta’ daje ideju o gradu mogućnosti, ništa nije određeno. Nije kao Pariz, London, Rim, gdje imate jasnu predstavu o kom gradu je riječ. Više je kao neka laboratorija i možete naći, kao djelić slagalice, svoju sopstvenu ideju o gradu“.

Izložba Volfganga Lernera otvorena je u okviru trećeg Kampusa za fotografiju i savremenu umjetnost “Superexposure 03” koji organizuje Kulturni centar Trebinje uz podršku Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske, Grada Trebinja i Austrijskog kulturnog foruma.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković