Otvorena izložba fotografija “Woman to Woman”

Austrijski kulturni forum Sarajevo i Kulturni centar Trebinje predstavili su večeras publici izložbu fotografija Inge Morat i Gerti Dojč pod nazivom “Woman to Woman”, koju su priredili Brigite Bliml Kajndl i Kurt Kajndl.

Na ovoj izložbi, Inge Morat i Gerti Dojč, koje su se 50-ih godina prošlog vijeka kratko susrele, kroz pedesetak fotografija stupaju u vizuelni dijalog. Obje umjetnice  radile su za najvažnije vizuelne medije svog vremena i morale su se afirmisati u profesiji kojom su dominirali muškarci.

Sabine Kerntaler, direktor Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, navela je da je namjera bila da se ova izložba prikaže u susret Danu žena.

„Naša politika je da radimo na tome da osnažimo žene u nauci i umjetnosti. Izložba je bitna zbog toga što su Inge Morat i Gerti Dojč bile prve izvanredne fotografkinje, ne samo u Austriji već uopšte u vremenu u kojem su živjele. Ove dvije žene su se srele veoma kratko i bile su fotografkinje u različitim decenijama, ali kroz ovu izložbu vidimo sličnosti u njihovom radu, odnosno vidimo ženski pristup u fotografskom žurnalizmu“, istakla je Kerntaler.

Profesor Amanda Hopkinson, autor brojnih knjiga o fotografiji i ćerka Gerti Dojč, rekla je da izložba predstavlja sinhronizaciju između ove dvije umjetnice i da kroz ove diptihe vidimo asocijaciju između njih:

„Kurt Kajndl je radio svoj posao u svom arhivu „Fotohof” i uočio je konekcije između ove dvije umjetnice. One su zajedno dosta putovale i fotografisale. Često se dešavalo da mediji po objavljivanju njihovih fotografija napišu da su obje fotografisale tu istu fotografiju. Po svjetlosti koju su koristile, po dizajnu i po samom smislu kako su željele da uhvate momenat na fotografiji, vidimo jedan miks između insceniranog i spontanog. Odabir ovih fotografija govori o njihovoj profesionalnoj saradnji, ali i o njima kao različitim individuama”.

Direktor Kulturnog centra Trebinje Miljan Vuković kaže da je večerašnja izložba nastavak ranije započete saradnje sa Austrijskim kulturnim forumom.

„Ono što je jako interesantno jeste to da su Inge Morat i Gerti Dojč prve napravile značajan uspjeh na polju fotografije i pokazale na koji način u to vrijeme i žena može da se bavi fotografijom, bez obzira da li se pojavljivala kao neka vrsta sadržaja na fotografiji ili kao autor. Kulturni centar se svakako trudi da publici u Trebinju pruži raznovrstan sadržaj, da se orijentišemo prema različitoj publici i da imamo različite autore“, naveo je Vuković, dodajući da je saradnja sa međunarodnim organizacijama nešto što je Kulturni centar uspostavio i sigurno će biti i strateška odrednica i u narednom periodu.

Izložba fotografija „Woman to Woman” biće otvorena do 15. marta u galeriji Kulturnog centra Trebinje.


Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković