OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „BLISKI SUSRETI“

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba fotografija „Bliski susreti“ trideset renomiranih fotografa sa prostora bivše Jugoslavije.

Izložba predstavlja prikaz stvaralaštva različitih autora i pristupa u snimanju istih ili sličnih motiva u Leskovcu i okolini. Nastala je kao nastavak aktivnosti manifestacije „Samit fotografa eks Jugoslavije” koji se, kao godišnje okupljanje fotografa iz regiona, svake godine održava u Leskovcu.

Aleksandar Stamenković, član foto-kluba „Leskovac“, kaže da je samit organizovan s ciljem da doprinese unapređenju saradnje i kreiranju zajedničkih programa u oblasti fotografije, a do sada ga je posjetilo više od 500 fotografa iz regiona.

„Na izložbi možete da vidite, s jedne strane,  kako su predstavljene fotografije nastajale, a sa druge strane možete da vidite 30 fotografija, 30 autora koji su boravili tokom programa u Leskovcu. Svi oni su imali isti zadatak – da snimaju iste motive, ali vidimo različite pristupe, različite poglede i perspektive u radu i to je ono što ovu izložbu čini posebnom. Nakon Trebinja, izložba će biti predstavljena i u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji“, naveo je Stamenković.

Na „Samitu fotografa eks Jugoslavije“ tradicionalno se dodjeljuje nagrada „Tomin šešir“ za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje. Među laureatima ove prestižne nagrade našao se i trebinjski fotograf Radoje Elez.

„Dobiti nagradu ‘Tomin šešir’, koja je nastala u čast Tomislavu Peterneku, doajenu fotografije bivše Jugoslavije, stvarno je velika čast. Ja sam ponosan i to mi je jedna od najdražih nagrada koje sam dosad dobio za umjetničku fotografiju“, istakao je Radoje Elez.

Izložbu „Bliski susreti“ organizovali su Kulturni centar i Foto-kino klub Trebinje, a postavka se može pogledati do 28. oktobra.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković i Aleksa Gurović