Отворена изложба “Добојски логор, култура сјећања 1915-2015”

izlozba-doboj2

ТРЕБИЊЕ │ У Музеју Херцеговине вечерас је отворена изложба фотографија „Добојски логор – култура сјећања 1915-2015“, а поводом обиљежавања 13. новембра, Дана ослобођења Требиња у Првом свјетском рату..

Виши кустос и историчар Музеја у Добоју Милка Ћосић подсјетила да је изложба направљена у оквиру обиљежавања 100 година од добојског логора смрти. „Зашто смо дошли овдје? Страдали из логора су били Срби“, истакла је Ћосићева.

У 20. вијеку наш народ је масовно страдао и мјери се милионима жртава. Из тог разлога је важно да се његује култура сјећања, јер ако се не води рачуна о томе, врло лако може да се деси да се понови историја и то у горим и страшнијим облицима“, казала је она.

„Први логораши стигли су у Добој 27. децембра 1915.године а кроз овај логор их је за двије године прошло 45 791. Тамо су их  чекале бараке и коњушнице из којих су избачени заражени коњи. У тим баракама почињу да проводе свој логорашки живот без основних људских услова. Десило се да је април био катастрофалан када је забиљежено 643 умрлих.“ подсјетила је Ћосићева.

izlozba-doboj1

Према ријечима Зорана Мијановића, вишег кустоса Музеја Херцеговине, заробљеници су довођени са граничног подручја источне Херцеговине и Подриња са Србијом и Црног Гором, како би се на тај начин прекинула веза између Срба са двије стране ријеке Дрине.

На изложби се налазе имена и презимена особа из Требиња, Гацка, Билеће, Сокоца, Сарајева, Вишеграда, Рогатице и Фоче која су страдала у логору. Са подручја Требиња налази се око 500 имена.

Изложбу су приредили Музеј у Добоју и Архијерејско намјесништво добојске Српске православне цркве у сарадњи са средњошколцима са подручја овог града.

Радио Требиње