Otvorena izložba “Dobojski logor, kultura sjećanja 1915-2015”

izlozba-doboj2

TREBINJE │ U Muzeju Hercegovine večeras je otvorena izložba fotografija „Dobojski logor – kultura sjećanja 1915-2015“, a povodom obilježavanja 13. novembra, Dana oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu..

Viši kustos i istoričar Muzeja u Doboju Milka Ćosić podsjetila da je izložba napravljena u okviru obilježavanja 100 godina od dobojskog logora smrti. „Zašto smo došli ovdje? Stradali iz logora su bili Srbi“, istakla je Ćosićeva.

U 20. vijeku naš narod je masovno stradao i mjeri se milionima žrtava. Iz tog razloga je važno da se njeguje kultura sjećanja, jer ako se ne vodi računa o tome, vrlo lako može da se desi da se ponovi istorija i to u gorim i strašnijim oblicima“, kazala je ona.

„Prvi logoraši stigli su u Doboj 27. decembra 1915.godine a kroz ovaj logor ih je za dvije godine prošlo 45 791. Tamo su ih  čekale barake i konjušnice iz kojih su izbačeni zaraženi konji. U tim barakama počinju da provode svoj logoraški život bez osnovnih ljudskih uslova. Desilo se da je april bio katastrofalan kada je zabilježeno 643 umrlih.“ podsjetila je Ćosićeva.

izlozba-doboj1

Prema riječima Zorana Mijanovića, višeg kustosa Muzeja Hercegovine, zarobljenici su dovođeni sa graničnog područja istočne Hercegovine i Podrinja sa Srbijom i Crnog Gorom, kako bi se na taj način prekinula veza između Srba sa dvije strane rijeke Drine.

Na izložbi se nalaze imena i prezimena osoba iz Trebinja, Gacka, Bileće, Sokoca, Sarajeva, Višegrada, Rogatice i Foče koja su stradala u logoru. Sa područja Trebinja nalazi se oko 500 imena.

Izložbu su priredili Muzej u Doboju i Arhijerejsko namjesništvo dobojske Srpske pravoslavne crkve u saradnji sa srednjoškolcima sa područja ovog grada.

Radio Trebinje