OTVORENA IZLOŽBA „DEKOMPRESIJA“ MATIJE RAJKOVIĆA

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena je izložba digitalne grafike „Dekompresija“ akademskog slikara Matije Rajkovića.

„Dekompresija“ predstavlja cjelovit uvid u Rajkovićev rad u oblasti digitalne grafike, kojom se intenzivno bavi posljednjih osam godina. Postavka obuhvata dvadesetak radova koji ukazuju na umjetnikovo slobodno kretanje kroz različite medije, ali i sam proces koji dotadašnja iskustva u slici i crtežu posljednjih godina usmjerava prema digitalnom iskazu.

„To su neki jednostavni programi, ali oni iziskuju neku ideju i postupak koji, opet, vuče na klasično. Kada kažemo digitalna grafika, to zvuči jednostavnije i lakše, ali nije. Kad radim rukom i kad imam kontakt sa papirom, platnom ili nekom drugom podlogom, jednostavnije je. Mogu da utičem na to. Na računaru je to malo teže, pogotovo kad pogrešim, pa vratim na prethodno stanje ili krenem ispočetka. Nekad mi to oduzima mnogo vremena, nekad ide brzo, sve zavisi od ideje i koliko sam zadovoljan celim postupkom stvaranja“, naveo je Matija Rajković.

Rajkovićeve digitalne grafike nastale su od niza fotografija na kojima su dokumentovani različiti tragovi grafita i plakata, pisanja i ljepljenja, korozije i vremena na metalnim površinama ograda gradilišta. Okom i kamerom pronađene i zabilježene različite teksture postale su potencijal za eksperimentisanje i otkrivanje novih i neočekivanih mogućnosti u polju digitalne tehnologije i izvor inspiracije za stvaranje serije radova sa temama iz svakodnevnog života.

„Tema izložbe je savremeni život, pre svega. Naziv ‘Dekompresija’ je dvoslojan. Iz tehničkog ugla, to je grafika bez pritiska – digitalna grafika, a opet je i neko popuštanje pritiska uopšte. Možda i sa tom pauzom zbog pandemije još više dobija na značenju. Svi smo bili dosta i psihički ugroženi, pa je sad to i popuštanje i tih mera i uopšte presije koju smo imali“, dodao je Rajković.

Izložba „Dekompresija“ Matije Rajkovića biće otvorena narednih petnaest dana u galeriji Kulturnog centra Trebinje.


Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković