ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА АКАДЕМСКОГ СЛИКАРА ИЗЕТА АЛЕЧКОВИЋА

У галерији Културног центра Требиње вечерас је отворена изложба слика и цртежа академског сликара Изета Алечковића, Требињца са сарајевском адресом.
 
Требињска публика ће захваљујући дугогодишњој сарадњи Културног центра Требиње са Умјетничком галеријом Босне и Херцеговине из Сарајева  у наредних петнаест дана моћи да погледа  цртеже и слике овог  изузетног умјетника.
 
Изложена су 22 дјела рађена у техници уља на платну , на којима преовладавају митолошки мотиви и 10 црежа.”Сам цртеж је у ствари умјетност. Ако у цртежу не постоји ликовна вриједност, она се бојом не  може постићи. Ја веома велику пажњу посвећујем цртежу. То ми је основа”, нагласио је Алечковић.
 
 
“Хвала вам што сте у овако велким броју дошли. Веома сам срећан, јер данас је то ријеткост када су културне манифестације у питању, поготово када је ријеч ликовној умјетности. Увијек се радујем доласку у Требиње, одакле су моји преци и са мајчине и са очеве стране генерацијама уназад. Част је и привилегија бити Требињац”, истакао је Алечковић.
 
Алечковић је “опсједнут моћним инстиктима, нагонским утицајем на тијело и утицајем тијела  на свијест, понашање и учинак људи. Његове слике нису само експресионистичко разматрање човјека , већ и метафоре о друштву , па и о политичком стању”.
 
Изет Алечковић је до сада имао преко тридесет самосталних изложби у земљи и иностранству и учествовао је у великом броју колективних изложби од којих свакако треба издвојити најпрестижнију свјетску смотру савремене умјетности “Документа 11” 2002. године у Kasselu, на тему “Крах цивилизације”.
 
Изложба у галерији Културног центра Требиње је продајног карактера и може се погледати у наредних 15 дана.