OTVORENA IZLOŽBA AKADEMSKOG SLIKARA IZETA ALEČKOVIĆA

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba slika i crteža akademskog slikara Izeta Alečkovića, Trebinjca sa sarajevskom adresom.
 
Trebinjska publika će zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Kulturnog centra Trebinje sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine iz Sarajeva  u narednih petnaest dana moći da pogleda  crteže i slike ovog  izuzetnog umjetnika.
 
Izložena su 22 djela rađena u tehnici ulja na platnu , na kojima preovladavaju mitološki motivi i 10 creža.”Sam crtež je u stvari umjetnost. Ako u crtežu ne postoji likovna vrijednost, ona se bojom ne  može postići. Ja veoma veliku pažnju posvećujem crtežu. To mi je osnova”, naglasio je Alečković.
 
 
“Hvala vam što ste u ovako velkim broju došli. Veoma sam srećan, jer danas je to rijetkost kada su kulturne manifestacije u pitanju, pogotovo kada je riječ likovnoj umjetnosti. Uvijek se radujem dolasku u Trebinje, odakle su moji preci i sa majčine i sa očeve strane generacijama unazad. Čast je i privilegija biti Trebinjac”, istakao je Alečković.
 
Alečković je “opsjednut moćnim instiktima, nagonskim uticajem na tijelo i uticajem tijela  na svijest, ponašanje i učinak ljudi. Njegove slike nisu samo ekspresionističko razmatranje čovjeka , već i metafore o društvu , pa i o političkom stanju”.
 
Izet Alečković je do sada imao preko trideset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učestvovao je u velikom broju kolektivnih izložbi od kojih svakako treba izdvojiti najprestižniju svjetsku smotru savremene umjetnosti “Dokumenta 11” 2002. godine u Kasselu, na temu “Krah civilizacije”.
 
Izložba u galeriji Kulturnog centra Trebinje je prodajnog karaktera i može se pogledati u narednih 15 dana.