ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА 10. EX-YU КОНКУРСА ЗА ГРАФИКУ

Фото: Јован Видаковић

У Културном центру Требиње вечерас је отворена  изложба графика 10. EX-YU конкурса за графику.

Поред радова овог јубиларног конкурса, изложене су и графике професорке  Гордане Петровић  и њених сарадника на Факултету примењених уметности у Београду  Иване ФлегарНиколе Радосављевића и  доцента др Владимира Парежанина, професора Архитектонског факултета, који су и сами били учесници конкурса претходних десет година.


Фото: Јован Видаковић

EX-YU конкурс за графику расписује се од 2007, под покровитељством Високе туристичке школе из Београда. Према ријечима  ауторке конкурса Наташе Бркић, академске сликарке, организатори су дослиједни принципима који су ову манифестацију издвојили као посебан и значајан културни догађај.

„Веома строг жири, састављен од еминентних стручњака, историчара уметности и графичара, диктира квалитет изложбе оштрим критеријумом и кредибилитетом својих имена. Ту су и велике награде које додељујемо на крају, каталог који увек прати изложбу у галеријама, као и подршка УЛУС-а, ФЛУ, ФПУ и Удружења уметника бивших република“, изјавила је ауторка  Бркић.

Поставку изложбе у Културном центру Требиње чине графике 10. EX-YU конкурса којег је 2017, у галерији УЛУС-а, отворио академик Владимир Величковић истакавши одличну идеју поновног зближавања и умјетности као фактора најљепшег и најлакшег средства повезивања и комуникације међу нашим бившим републикама.

EX-YU конкурс за графику од самог настанка има за циљ да промовише и афирмише савремену графичку продукцију на овим просторима, али и да омогући једнаку валоризацију радова афирмисаних умјетника, као и оних чије вријеме тек долази.

„Оно што је за мене нешто најлепше на овом конкурсу, јесте то што су и студенти били укључени, поред графичара професионалаца. На тај начин, повезали смо културне центре који су увек постојали у Београду, Загребу, Љубљани, али и ове новонастале, међу којима је и Академија у Требињу. Тако су студенти, током ових десет година, имали прилику да се упознају са радом својих колега и професора, да се такмиче са њима и да заједно с њима и излажу“, навела је  Наташа Бркић.


Фото: Јован Видаковић

Током десет година на конкурсу је учествовало око 700 аутора из свих наших бивших република. Колекција графика покровитеља изложбе, насталих протеклу деценију, броји преко 500 радова и  представља умјетничку и архивску грађу за изучавање овог периода стваралаштва графичара из главних умјетничких центара, академија и школа са територије бивше Југославије.

Изложба у Културном центру Требиње биће отворена наредних 15 дана.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић