OTVORENA GRUPNA MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA: SJEĆANJE KAO INSPIRACIJA

Izložba  „Sjećanja“, kojom su se predstavili mladi umjetnici Marija Džoganović, Balša Gobović i Marko Gošović, otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Riječ je o multimedijalnoj postavci koju čine portreti, fotografije i instalacije – radovi koji kroz lične umjetničke ideje govore o fenomenu sjećanja.

Fotografije Balše Gobovića  povezuju sjećanje sa emocijom, uglavnom melanholijom i nostalgijom. Gobović kaže da sve njegove fotografije imaju veze sa vremenom i njegovim prolaskom, sa nestajanjem, te sa motivacijom samog sjećanja da izađe na površinu.

„Sjećanje najprije mora biti stimulisano. Treba nešto da se osjeti, vidi, dodirne ili čuje da bi se evociralo. Na mojim fotografijama prepliće se nekoliko stvari. Jedan segment su stimulansi, koji su jednako važni kao i samo sjećanje koje su oni podstakli. Drugi dio su konkretna sjećanja na moje djetinjstvo, a treći su evocirane uspomene proizašle iz nostalgije i melanholije tokom mog boravka u Americi, daleko od kuće“, naveo je Gobović.

Marko Gošović je izložio multimedijalne objekte koje kombinuje sa fotografijom i zvukom. Njegove instalacije sadrže fotografije iz porodičnog albuma, a povezao ih je muzičkim kutijama.

„U pitanju su ručno rađene muzičke kutije sa ugrađenim osvjetljenjem i melodije koje sam sâm komponovao, a koje evociraju sjećanja i uspomene na moje djetinjstvo kroz fotografije“, istakao je Gošović.

Postavka izložbe obuhvata i  36 autoportreta Marije Džoganović, nastalih u tehnici laviranog tuša na papiru. Autoportreti Džoganovićeve su intimna zabilješka koja nose izvjesnu dozu sjećanja na neke važne momente u njenom životu.

„To nije jedina forma sa kojom je eksperimentisala, ali namjerno je odabrala autoportrete jer oni najviše govore o evolutivnom razvoju njene ličnosti. To je njeno sjećanje na određene faze i etape njenog razvoja – i kao umjetnika i kao čovjeka“, rekao je  Marko Gošović.

Izložba  „Sjećanja“  biće otvorena za posjetioce do kraja novembra.

Duška Đajić