ОТВОРЕНА ГРУПНА МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА: СЈЕЋАЊЕ КАО ИНСПИРАЦИЈА

Изложба  „Сјећања“, којом су се представили млади умјетници Марија Џогановић, Балша Гобовић и Марко Гошовић, отворена је вечерас у галерији Културног центра Требиње.

Ријеч је о мултимедијалној поставци коју чине портрети, фотографије и инсталације – радови који кроз личне умјетничке идеје говоре о феномену сјећања.

Фотографије Балше Гобовића  повезују сјећање са емоцијом, углавном меланхолијом и носталгијом. Гобовић каже да све његове фотографије имају везе са временом и његовим проласком, са нестајањем, те са мотивацијом самог сјећања да изађе на површину.

„Сјећање најприје мора бити стимулисано. Треба нешто да се осјети, види, додирне или чује да би се евоцирало. На мојим фотографијама преплиће се неколико ствари. Један сегмент су стимуланси, који су једнако важни као и само сјећање које су они подстакли. Други дио су конкретна сјећања на моје дјетињство, а трећи су евоциране успомене произашле из носталгије и меланхолије током мог боравка у Америци, далеко од куће“, навео је Гобовић.

Марко Гошовић је изложио мултимедијалне објекте које комбинује са фотографијом и звуком. Његове инсталације садрже фотографије из породичног албума, а повезао их је музичким кутијама.

„У питању су ручно рађене музичке кутије са уграђеним освјетљењем и мелодије које сам сâм компоновао, а које евоцирају сјећања и успомене на моје дјетињство кроз фотографије“, истакао је Гошовић.

Поставка изложбе обухвата и  36 аутопортрета Марије Џогановић, насталих у техници лавираног туша на папиру. Аутопортрети Џогановићеве су интимна забиљешка која носе извјесну дозу сјећања на неке важне моменте у њеном животу.

„То није једина форма са којом је експериментисала, али намјерно је одабрала аутопортрете јер они највише говоре о еволутивном развоју њене личности. То је њено сјећање на одређене фазе и етапе њеног развоја – и као умјетника и као човјека“, рекао је  Марко Гошовић.

Изложба  „Сјећања“  биће отворена за посјетиоце до краја новембра.

Душка Ђајић