OTVOREN SEDMI SIMPOSION “TEOLOGIJA U JAVNOJ SFERI”

У организацији Центра за философију и теологију, уз подршку Епархије захумско – херцеговачке и примосрске, данас је у позоришној сали културног центра Требиње отворен седми по реду симпосион “Теологија у јавној сфери” који је и ове године окупио бројна призната имена из области теологије, философије, умјетности и економије из земље и региона.

“Чисто срце је оно што је најважније у хришћанском животу, али то не значи да се требамо одрећи расуђивања и разума. Битно је да се сви заједно огледамо у лику Христовом и ту се препознамо као браћа и сестре”, рекао је епископ Захумско – херцеговачки и приморски Димитрије поздрављајући бројну публику симпосиона.


Мирко Ћурић, градоначелник Требиња је нагласио да Град Требиње у потпуности подржава овај значајни научни скуп који се бави темама битним за  живот савременог човјека и које му проширују видике, постављају значајна питања и нуде одговоре.


Владан Перишић, предсједник Центра за философију и теологију је нагласио да је циљ симпосиона “ставити теологију у продуктиван дијалог са најразличитијим облицима јавног живота”.


Јутрос је одржана прва панел дискусија на тему “Фундаментализам и (псеудо)наука” у којој су учествовали доц. др Александра Зорић са Филозофског факултета Универзитета у Београду, проф. Срећко Петровић из Хрићанског културног центра “др Радован Биговић” из Београда и проф. Зоран Матић из Института за нуклеарне студије Винча.


Главно предавање на тему “Епископско очинство: како се црквено тијело суочава са симптомима епископске произвољности?” одржаће данас у 17 часова и 30 минута у позоришној сали Културног центра Требиње проф. др Христо Јанарас са Универзитета Пантион из Атине.