OTVOREN SEDMI SIMPOSION “TEOLOGIJA U JAVNOJ SFERI”

U organizaciji Centra za filosofiju i teologiju, uz podršku Eparhije zahumsko – hercegovačke i primosrske, danas je u pozorišnoj sali kulturnog centra Trebinje otvoren sedmi po redu simposion “Teologija u javnoj sferi” koji je i ove godine okupio brojna priznata imena iz oblasti teologije, filosofije, umjetnosti i ekonomije iz zemlje i regiona.

“Čisto srce je ono što je najvažnije u hrišćanskom životu, ali to ne znači da se trebamo odreći rasuđivanja i razuma. Bitno je da se svi zajedno ogledamo u liku Hristovom i tu se prepoznamo kao braća i sestre”, rekao je episkop Zahumsko – hercegovački i primorski Dimitrije pozdravljajući brojnu publiku simposiona.


Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja je naglasio da Grad Trebinje u potpunosti podržava ovaj značajni naučni skup koji se bavi temama bitnim za  život savremenog čovjeka i koje mu proširuju vidike, postavljaju značajna pitanja i nude odgovore.


Vladan Perišić, predsjednik Centra za filosofiju i teologiju je naglasio da je cilj simposiona “staviti teologiju u produktivan dijalog sa najrazličitijim oblicima javnog života”.


Jutros je održana prva panel diskusija na temu “Fundamentalizam i (pseudo)nauka” u kojoj su učestvovali doc. dr Aleksandra Zorić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. Srećko Petrović iz Hrićanskog kulturnog centra “dr Radovan Bigović” iz Beograda i prof. Zoran Matić iz Instituta za nuklearne studije Vinča.


Glavno predavanje na temu “Episkopsko očinstvo: kako se crkveno tijelo suočava sa simptomima episkopske proizvoljnosti?” održaće danas u 17 časova i 30 minuta u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje prof. dr Hristo Janaras sa Univerziteta Pantion iz Atine.