Otvoren Centar ruskog jezika i kulture “Vozdroženije” (video)

U organizaciji trebinjskog Društva prijatelja Rusije i Centra ruskog jezika iz Budve, večeras je u Eparhijskom domu otvoren Centar ruskog jezika i kulture, pod nazivom “Vozdroženije”.
Otvarajući Centar, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je istakao da se raduje što će na ovaj način biti promovisan ruski jezik i što će se proširiti rusko i srpsko prijateljstvo.
“Želim da se naše, ionako veliko, prijateljstvo sa ruskim narodom još više produbljuje i da novootvorena škola bude na korist svima koji ovdje budu učili i sticali nova, korisna znanja”, naveo je vladika Grigorije.
Jedan od inicijatora otvaranja Centra đakon Vladimir Vukanović rekao je da u Trebinju od 2007. godine postoji Društvo prijatelja Rusije, a ideja o osnivanju Centra potekla je nakon poziva kolega iz Budve.
“Osnovna misija škole je promocija rukog jezika. Naša eparhija je dala blagoslov i podržala ovu inicijativu. Nadam se da će Centar opravdati svoj cilj i da će uspjeti kroz svoje djelatnosti da poveže ruski i srpski narod“, istakao je Vukanović.
Gospava Baković, direktor Centra u Trebinju kaže da je sjedište Centra u Moskvi i da već 10 godina uspješno postoji i u Budvi.
“Centar će se aktivno baviti razmjenom studenata, imaćemo različite programe i seminare. Kandidati će na kraju dobiti sertifikat Instituta „Aleksandar Sergejevič Puškin“. Predavači će biti ljudi iz Rusije, koji već aktivno rade u Budvi. Dva časa nedeljno vodiće predavači odavde, a jedan čas govorne prakse predavači iz Budve”, navela je Baković, dodajući da prijave na kurs traju do 5. maja, a kurs jezika će trajati do četiri mjeseca.
Otvaranju Centra su prisustvovali predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, Centra ruskog jezika i kulture iz Moskve i iz Budve.
U kulturno-umjetničkom programu nastupila je etno grupa “Zahumlje” iz Trebinja.
Izvor: Radio Trebinje