OTVARANJEM IZLOŽBE „TVOJE OD TVOJIH“ U KULTURNOM CENTRU POČEO GODIŠNJI POMEN I SJEĆANJE NA VLADIKU ATANASIJA

Povodom godišnjice upokojenja umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, Eparhija zahumsko-herecgovačka i primorska, u dane pred sami godišnji parastos, organizovala je trodnevne susrete poštovalaca njegovog lika i djela.

Sjećanje na blaženopočivšeg episkopa počelo je večeras otvaranjem izložbe fotografija iz života vladike Atanasija, pod nazivom „Tvoje od Tvojih“, koju je pripremio tvrdoški jeromonah Teofil Petrović.

Jeromonah Teofil je istakao da ova izložba mnogo znači svima, pogotovo narodu u Hercegovini, jer je vladika Atanasije ostavio veliki pečat u ovom narodu.

„Slike same govore. Vidite i sami kakav je to bio čovjek. Dok sam istraživao i dok smo pronalazili sve te fotografije, moja misao je bila: ‘Bože, koliko je ovaj čovjek služio Bogu i rodu’. Kroz crno-bijele fotografije prikazan je dio njegovog života do vladičanstva, drugi dio se odnosi na njegovu hirotoniju, odnosno njegovo ustoličenje u Banatu i u Hercegovini, a tu su i brojne fotografije koje prikazuju različite periode njegovog života, sa raznim ljudima, iz raznih događaja i službi“, naveo je jeromonah Teofil.

Na otvaranju izložbe đakon Branislav Rajković rekao je, između ostalog, da je prije godinu dana završen jedan život, prije nekoliko dana završen je i životopis koji riječima opisuje taj život, a prije nekoliko trenutaka završen je i svjetlopis koji je taj život opisao fotografski.

„Uvjereni smo da nosilac tog života, i po njegovom završetku, i dalje živi – sada novim životom, baš kao što i riječi ovog životopisa sada zaživješe nanovo kao knjiga, a skup, naizgled običnih fotografija, postade izložba, dobijajući svoj naročiti smisao“, kazao je đakon Rajković.

U ime Grada Trebinja, povodom otvaranja izložbe fotografija u sjećanje na blaženopočivšeg vladiku Atanasija, obratio se gradonačelnik Mirko Ćurić.

Gradonačelnik Ćurić je rekao da sam naziv izložbe govori o tome koliko je vladika bio dio pravoslavne zemlje hercegove, ali i koliko smo i mi, kao narod, postali i opstali kao dio njega.

„Sasvim je onda normalno i očekivano da smo se na jedan vrlo poseban i blizak način saživjeli sa vladikom, čovjekom koji je u onim najtežim ratnim godinama prišao Hercegovini, priklonio se ovdašnjem narodu, te došao da propovijeda vjeru i uči nas o ljubavi i pravoslavnim vrijednostima čak i u kasnijim godinama jer Hercegovinu, za ovozemaljskog života, više nije napuštao“, naglasio je gradonačelnik Ćurić.

On je dodao da mu je narod Trebinja i Hercegovine zahvalan na svakoj molitvi, miloj i blagoj riječi, ali i na svakom prekoru, znajući da je vladika za života činio sve u najboljim namjerama za dobrobit i duhovno blagostanje našeg naroda i zajednice, a posebno djece, koje je kao mlade izdanike novih i budućih generacija naročito uvažavao.

Izložba fotografija iz života vladike Atanasija biće otvorena narednih petnaest dana u Kulturnom centru Trebinje.

Nakon otvaranja izložbe, u pozorišnoj sali Kulturnog centra priređen je razgovor na temu: Vladika Atanasije u Hercegovini. Učesnici ove sesije bili su:  mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop diseldorfski i njemački Grigorije, episkop slavonski Jovan, iguman hilandarski Metodije, a moderator je bio iguman žitomislićki Danilo.

Za četvrtak i petak, 24. i 25. februar, od 19 časova, takođe u pozorišnoj sali Kulturnog centra, planirani su razgovori na temu „Vladika Atanasije i Kosovo i Metohija“, te „Vladika Atanasije i Sveta Gora i Sveta zemlja“.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković