OTVARANJEM IZLOŽBE SLAVKA KRUNIĆA POČELA SEDMA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA „KOLO“

Izložbom slika i crteža akademskog slikara Slavka Krunića večeras je u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena sedma Međunarodna likovna kolonija „Kolo“.

Organizator i selektor kolonije Dražen Milić rekao je da je na ovogodišnjoj likovnoj koloniji „Kolo“ učestvovalo je osamnaest autora iz zemlje i regiona.
„Ono na šta smo posebno ponosni je večerašnja izložba Slavka Krunića, jednog od najboljih mladih umjetnika Evrope. Njegove slike se nalaze u svim kolekcijama širom svijeta, tako da mislim da je ova kolonija počinje sa dobrom izložbom“, kazao je Milić.

On dodaje da nas u okviru ovogodišnjeg saziva očekuje bogat program sve do subote, do kada traje kolonija „Kolo 2022“.

Akademski slikar Slavko Krunić bio je najbolji učesnik prošlogodišnje kolonije „Kolo“, a nagrađen je organizovanjem samostalne izložbe u Kulturnom centru Trebinje. Izložbu „Askete – atlete“ čini odabir od 2007. godine do novijih radova. Krunić je naveo da je drugi put u Trebinju, te da se vezao za ovaj grad i rado se odazvao pozivu selektora kolonije i ove godine.

„Ja ne idem često na slikarske kolonije i ne izlažem često. Jedna od kolonija na koju idem je u Istri, u jednom mestu koje je poznato po tome, kažu neki istraživači, da je jedno od devet mesta sa apsolutno pozitivnom energijom. Ja sam siguran da su svih ostalih osam mesta u Trebinju. Ova izložba obuhvata crteže, jednu seriju slika koje su, u stvari, objekti u metalnim ramovima, slike različitih formata. Tehnika je uglavnom akrilik na platnu, gde pravim jednu specifičnu podlogu od peska, tako da se dobija efekat zidnog slikarstva, to jest vizantijskog“, rekao je Krunić.

Sanja Domazet, spisateljica iz Beograda i profesor na Fakultetu političkih nauka, istakla je da joj je bilo veliko zadovoljstvo da piše o izložbi Slavka Krunića:

„Moj esej je u ovom katalogu o izložbi, a od njega je lepša svaka slika. To i jeste cilj – da pišete o nečemu što je veliko, lepo, začudno, puno imaginacije, duše, puno jedne posebne inspiracije.

U Slavkovom slučaju slike su ono što Platon govori o umetnosti, a to je da je umetnost zapravo jedno najplemenitije ludilo koje ima veze sa ljubavlju, sa Amorom i Erosom“.

Koloniju „Kolo“ svečano je otvorio Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Grada Trebinja, koji je ovom prilikom naglasio da je veoma važno i za naše sugrađane, a i za sve one koji posjećuju Trebinje da imamo što više kvalitetnih sadržaja iz oblasti umjetnosti, odnosno kulture.

„U okviru ‘Trebinjskog kulturnog ljeta’ imamo pregršt dešavanja i ‘Kolo’ ima svoje mjesto ovdje. Grad je odlučio da podrži koloniju i ove godine, a sigurno će tako biti i u narednom periodu. Naravno, na organizatorima je da se uvijek potrude da ovde dolaze što kvalitetniji autori, a nadamo se da će se i što veći broj stručnjaka uključiti u rad ove kolonije“, rekao je, između ostalog, Dražen Bošković.

Nakon otvaranja izložbe, uslijedila je promocija knjige „Na kafi kod Šekspira“ Sanje Domazet.

Riječ je o svojevrsnoj zbirci putopisa kroz svijet književnosti, ali i umjetnosti u svakom njenom obliku. Sanja Domazet nas provodi kroz kuće u kojima su rođeni ili su živjeli i stvarali čuveni umjetnici.

„U knjizi su 22 doma različitih umetnika iz čitavog sveta, koji su promenili naš pogled na svet. Jedan od njih je i Dučić. Ja sam ovde prošle godine boravila na likovnoj koloniji i posetila sam sve ono što je Dučić darovao i zaveštao ovom gradu. To je bilo više nego inspirativno za istraživanje i za rad, pa se jedan od ovih eseja odnosi i na Dučića, gde je čitav grad zapravo njegova kuća i gde je Trebinje njegov dom, gde su mu i srce, i duša, i duh i inspiracija“, izjavila je Domazet.

Sedmu Međunarodnu umjetničku koloniju „Kolo“ oranizovalo je Udruženje umjetnika ove kolonije u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković