Osnovano udruženje „Ћирилица“

TREBINJE | U Trebinju je večeras osnovano Srpsko udruženje „Ћирилица“ Trebinje, sa kulturnom misijom promocije ćirilice kao autentičnog pisma srpskog jezika i borbe za njen privilegovan status u javnoj upotrebi.
Na osnivačkoj sjednici u Galeriji Kulturnog centra usvojen je statut i imenovan Upravni odbor udruženja, koji je za predsjednika društva izabrao Vesnu Andrić, profesoricu srpskog jezika i književnosti iz Trebinja.
Jedan od inicijatora osnivanja društva i član Upravnog odbora trebinjske „Ćirilice“ Pavle Ratković za radiotrebinje.com je rekao da je osnivanjem udruženja Trebinje postalo dio svenacionalnog pokreta koji na području gdje živi srpski narod ima 22 predstavništva, sa istim imenom i programskim ciljem – a to je jačanje svijesti u srpskom narodu o ćirilici kao jedinstvenom i jedinom pismu našeg jezika.
„Ћирилица je jedan od najvažnijih identiteta srpskog naroda. Mi smo ovdje okupili profesore srpskog jezika, učitelje i vjeroučitelje – da bi promovisanjem sačuvali ćirilicu. Da naši unuci, za 50 ili sto godina, ne bi morali tražiti diplomiranog lingvistu kad budu posjećivali naše srednjevjekovne manastire – da im iščitaju natpise sa ovih spomenika“, rekao je Ratković.
Predsjednik udruženja „Ћирилица“ u Trebinju Vesna Andrić istakla je da zadatak prosvjetnih radnika treba da bude u podsticanju djece u školi da „shvate da je ćirilica naše pismo i da budu posnosi što njihov jezik ima svoje specifično pismo“.
„Osim što je veoma staro, ćirilica je posebna i po tome što u ovom pismu svaki glas ima svoj znak, a to je rijetkost među svjetskim jezicima. Bitno je da shvate i da je ćirilica upotrebljiva, da je sve zastupljenija i na internetu i u medijima, naročito u Republici Srpskoj, na šta smo posebno ponosni“, navela je Andrićeva.
Profesor informatike Predrag Milošević, član inicijativnog odbora i predsjednik prve skupštine udruženja, za radiotrebinje.com kaže da je za današnje internet generacije važno da shvate da tehničkih prepreka za korišćenje ćirilice u svijetu informatike više nema.
„Sada i Gugl podržava ćirilicu. Kada u ovaj internet pretraživač ukucate bilo koju ćiriličnu rečenicu, on će odmah da vam pronađe, ako nema na ćirilici, onda tražane pojmove na latinici. Tu su i operativni sistemi na ćirilici, tastature odavno već postoje, a takođe i različite aplikacije za ‘pametne’ telefone i telefonske tastature na ćirilici. Dakle, tehničke barijere, kada je u pitanju upotreba ćirilice u svijetu informatike – više ne postoje“, pojasnio je Milošević.
www.radiotrebinje.com