Oleg Kirijev otvorio drugi „Trebinje džez festival”

Nastupom kvarteta svjetski poznatog ruskog saksofoniste Olega Kirijeva večeras je u rok baru „Andergraund” počeo drugi „Trebinje džez festival”.

Kirijev je prvi ruski muzičar koji je ukombinovao etno-džez motive sa narodnim instrumentima Baškirije, u kojoj je rođen, a pod snažnim uticajem tradicionalnog i latinoameričkog džeza, afričkih ritmova i azijske etno-muzike. Stvorio je autentičan stil i proslavio se sviranjem različitih muzičkih žanrova i nastupima širom svijeta.

Zahvljajujući organizatorima na pozivu da nastupi na ovom festivalu, Oleg Kirijev je istakao da je zaljubljen u srpski i balkanski narod sa kojim veoma dobro sarađuje dugi niz godina.

„Vidim da i vi ovdje imate odlične i talentovane izvođače i očekujem dobre koncerte. Nisam ranije znao za ovaj lijepi grad i dobre ljude, a sada me za njega pitaju mnogi iz Amerike i Njemačke. Džez je zanimljiva i komplikovana muzika, koju mnogi vole i srećan sam što sam u Trebinju jer smo pripremili jedan originalan nastup”, kazao je Kirijev.

Prvi koncert ovogodišnjeg „Trebinje džez festivala” pružilo je ljubiteljima dobre muzike nezaboravno veče i uživanje u sjajnoj izvedbi ruskog saksofoniste i njegovog kvarteta.

Sutra, 25. avgusta u Starom gradu nastupiće Kralj Čačka. Koncert počinje u 21 čas.

Organizator ovogodišnjeg festivala je Kulturni centar Trebinje uz podršku Grada, Kabineta predsjednika Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, kompanije M:tel i NLB banke.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković