Održana promocija knjige „NEBESKE HEROINE SVETA“(video)


Промоција књиге „Небеске хероине света“ ауторке Радмиле Тонковић одржана је вечерас у галерији Културног центра Требиње.
Поред госпође Тонковић, присутнима су се обратили начелник Одјељења за друштвене дјелатности, Зоран Милошевић и један од рецензената , филозоф и пјесник Божидар Глоговац који је на крају вечери казивао и стихове својих пјесама. Вече су својим извођењем уљепшали и ученици Музичке школе Требиње.


Десет година рада, путовања и прикупљања прича о женама које су помјериле своје земаљске границе и полетјеле у небо, сабрано је у монографији Радмиле Тонковић „Небеске хероине света“. Књига говори о првим женама летачима али се не зауставља на томе већ, са преко 2000 биографија обогаћених са 1700 аутентичних фотографија из приватних колекција и архива, даје важан научни преглед најзначајнијих појава у историји ваздухопловства.
Као главни разлог за настанак ове књиге, проф. Тонковић наводи чињеницу да се о женама у ваздухопловству јако мало знало и забиљежило. Углавном су помињане као путници, под иницијалима, као нечије супруге, сестре… Ауторка је жељела да разбије предрасуде које владају свуда у свијету. Ова књига је плод њених путовања, истраживања и сарадње са јунакињама приче.
„Обишла сам цео свет, све континенте. Желела сам да покажем да жене нису довољно испоштоване. Директно у контактима са свим тим женама које су живе или са њиховим потомцима, управницима музеја и архива долазила сам до жељених података и највише информација и фотографија овде управо су из њихових породичних архива које се нигде другде не могу наћи“, истакла је ова амбициозна, енергична, свестрана жена.


Књига „Небеске хероине света“ у Лондону је проглашена за свјетску енциклопедију о улози жена у авијацији широм планете. Већ је доживјела руско издање, а у плану је и објављивање енглеске верзије које ће омогућити њену даљу свјетску промоцију.

Душка Ђајић