Održana promocija knjige „NEBESKE HEROINE SVETA“(video)


Promocija knjige „Nebeske heroine sveta“ autorke Radmile Tonković održana je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.
Pored gospođe Tonković, prisutnima su se obratili načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, Zoran Milošević i jedan od recenzenata , filozof i pjesnik Božidar Glogovac koji je na kraju večeri kazivao i stihove svojih pjesama. Veče su svojim izvođenjem uljepšali i učenici Muzičke škole Trebinje.


Deset godina rada, putovanja i prikupljanja priča o ženama koje su pomjerile svoje zemaljske granice i poletjele u nebo, sabrano je u monografiji Radmile Tonković „Nebeske heroine sveta“. Knjiga govori o prvim ženama letačima ali se ne zaustavlja na tome već, sa preko 2000 biografija obogaćenih sa 1700 autentičnih fotografija iz privatnih kolekcija i arhiva, daje važan naučni pregled najznačajnijih pojava u istoriji vazduhoplovstva.
Kao glavni razlog za nastanak ove knjige, prof. Tonković navodi činjenicu da se o ženama u vazduhoplovstvu jako malo znalo i zabilježilo. Uglavnom su pominjane kao putnici, pod inicijalima, kao nečije supruge, sestre… Autorka je željela da razbije predrasude koje vladaju svuda u svijetu. Ova knjiga je plod njenih putovanja, istraživanja i saradnje sa junakinjama priče.
„Obišla sam ceo svet, sve kontinente. Želela sam da pokažem da žene nisu dovoljno ispoštovane. Direktno u kontaktima sa svim tim ženama koje su žive ili sa njihovim potomcima, upravnicima muzeja i arhiva dolazila sam do željenih podataka i najviše informacija i fotografija ovde upravo su iz njihovih porodičnih arhiva koje se nigde drugde ne mogu naći“, istakla je ova ambiciozna, energična, svestrana žena.


Knjiga „Nebeske heroine sveta“ u Londonu je proglašena za svjetsku enciklopediju o ulozi žena u avijaciji širom planete. Već je doživjela rusko izdanje, a u planu je i objavljivanje engleske verzije koje će omogućiti njenu dalju svjetsku promociju.

Duška Đajić