Obilježena „Jurijeva noć“ u Trebinju

TREBINJE l U Kulturnom centru večeras je prigodnim programom u organizaciji ove ustanove, Trebinjskog astronomskog udruženja i Društva prijatelja Rusije obilježena godišnjica prvog čovjekovog leta u kosmos.

Na večeri pod nazivom „Jurijeva noć“, priređenoj povodom 56 godina od kada je sovjetski kosmonaut Juri Gagarin poslan u istorijski pohod na svemir, otvorena je izložba radova učenika šestih, sedmih i osmih razreda osnovnih škola iz Trebinja, prikazan je ruski dokumentarni film “Gagarin-prvi u kosmosu“, dok su na kraju programa posjetioci bili u prilici da posmatraju nebeska tijela putem teleskopa Trebinjskog astronomskog udruženja.

Milana Babić, predstavnik Društva prijatelja Rusije kaže da su se trebinjski školarci rado odazvali pozivu da kroz likovne radove predstave svoje viđenje kosmosa, te da su u svojim kreacijama pokazali puno maštovitosti.

„Radovi su zaista sjajni i pokazuju dječiji osjećaj za taj dan i dešavanja u kosmosu. Cilj nam je bio da se djeca upoznaju koliki je značaj Gagarinove ličnosti u cijelom svijetu. Film je interesantan i poučan, traje tačno 108 minuta koliko je trajao let Gagarina i bavi se njegovim djetinjstvom, pripremama i životu prije i poslije leta i kako se nosio sa tom slavom“, navela je Babić.

Na današnji datum 1961. godine tada 27-ogodišnji Gagarin u kosmičkom brodu „Vostok 1“ napravio istorijski krug oko Zemlje na visini od 177 kilometara, koji je trajao jedan sat i 48 minuta, i uspješno se prizemljio, zbog čega se ovaj datum obilježava širom svijeta.

Radove trebinjskih učenika posjetioci će moći da pogledaju i narednih dana.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.

D.M.