Obilježena „Jurijeva noć“ u Trebinju

ТРЕБИЊЕ l У Културном центру вечерас је пригодним програмом у организацији ове установе, Требињског астрономског удружења и Друштва пријатеља Русије обиљежена годишњица првог човјековог лета у космос.

На вечери под називом „Јуријева ноћ“, приређеној поводом 56 година од када је совјетски космонаут Јури Гагарин послан у историјски поход на свемир, отворена је изложба радова ученика шестих, седмих и осмих разреда основних школа из Требиња, приказан је руски документарни филм “Гагарин-први у космосу“, док су на крају програма посјетиоци били у прилици да посматрају небеска тијела путем телескопа Требињског астрономског удружења.

Милана Бабић, представник Друштва пријатеља Русије каже да су се требињски школарци радо одазвали позиву да кроз ликовне радове представе своје виђење космоса, те да су у својим креацијама показали пуно маштовитости.

„Радови су заиста сјајни и показују дјечији осјећај за тај дан и дешавања у космосу. Циљ нам је био да се дјеца упознају колики је значај Гагаринове личности у цијелом свијету. Филм је интересантан и поучан, траје тачно 108 минута колико је трајао лет Гагарина и бави се његовим дјетињством, припремама и животу прије и послије лета и како се носио са том славом“, навела је Бабић.

На данашњи датум 1961. године тада 27-огодишњи Гагарин у космичком броду „Восток 1“ направио историјски круг око Земље на висини од 177 километара, који је трајао један сат и 48 минута, и успјешно се приземљио, због чега се овај датум обиљежава широм свијета.

Радове требињских ученика посјетиоци ће моћи да погледају и наредних дана.

Покровитељ манифестације је Град Требиње.

Д.М.