O Šantiću pred Dučićevim licem (VIDEO)

 https://www.youtube.com/watch?v=3qQDUDafCO4

dvp skup1

TREBINJE | Naučnim skupom o poetici Alekse Šantića, u Trebinju su jutros počele Dučićeve večeri poezije, dvodnevna manifestacija posvećena najznamenitijem Trebinjcu i jednom od najvećih pjesnika srpske književnosti Jovanu Dučiću.

Dvodnevni simpozijum, koji se u okviru manifestacije po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda, ove godine je posvećen Dučićevom pjesničkom i prijatelju iz zavičaja, a na višečasovnim sesijama u sali Skupštine Grada – poznavaoci Šantićevog pjesništva predstaviće svoje radove namijenjene budućem zborniku „Aleksa Šantić – pjesnik moderne“.

dvp skup2

Rukovodilac edicije prof. dr Jovan Delić istakao je da će zbornik o Šantiću biti već 23. publikacija u seriji „Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti 20. veka – nacionalni i evropski kontekst“, a deseti zbornik poetičkih istraživanja realizovan u koprodukciji sa Gradom Trebinjem i Dučićevim večerima poezije.

„Riječ je o seriji kolektivnih monografija sa ciljem da se slikama individualnih poetika najznačajnijih srpskih pjesnika premreži 20. stoljeće i da se kao rezultat ponudi implicitna istorijska poetika srpske poezije 20. vijeka i relevantna građa za buduću istoriju srpskog pjesništva“, rekao je Delić podsjećajući da je ovaj projekat zasnovao i idejno usmjerio prof. Novica Petković.

On je rekao da saradnja sa Trebinjem izvanredno funkcioniše već desetak godina – što je i razlog da je treba nastaviti „tim prije što u ovoj saradnji glavnu žrtvu prinose Grad Trebinje i Dučićeve večeri poezije“, na čemu su im „članovi projekta beskrajno zahvalni“.

dvp skup4

„Govoriti o poeziji Alekse Šantića pred licem Jovana Dučića, podno Hercegovačke Gračanice i Dučićevog groba, o velikom prazniku Blagovijesti, privilegija je koja se ne pruža svakome i svaki dan i siguran sam da će svojom prilazima autori doprinijeti da naš deseti zajednički zbornik bude dostojan – i Šantića i Dučića i ovoga praznika“, istakao je rukovodilac edicije na otvaranju skupa.

I ovogodišnji naučni skup otvorio je domaćin, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, ističući da će ovogodišnje Večeri biti posebne jer Trebinjci i Šantića „osjećaju svojim i bliskim gotovo kao i Dučića“, uvjereni da je njihovo prijataljstvo „jedan od mostova koji su Hercegovinu dugo čuvali kao jednu jedinstvenu cjelinu“.

dvp skup3