О Шантићу пред Дучићевим лицем (ВИДЕО)

 https://www.youtube.com/watch?v=3qQDUDafCO4

dvp skup1

ТРЕБИЊЕ | Научним скупом о поетици Алексе Шантића, у Требињу су јутрос почеле Дучићеве вечери поезије, дводневна манифестација посвећена најзнаменитијем Требињцу и једном од највећих пјесника српске књижевности Јовану Дучићу.

Дводневни симпозијум, који се у оквиру манифестације по традицији организује у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност из Београда, ове године је посвећен Дучићевом пјесничком и пријатељу из завичаја, а на вишечасовним сесијама у сали Скупштине Града – познаваоци Шантићевог пјесништва представиће своје радове намијењене будућем зборнику „Алекса Шантић – пјесник модерне“.

dvp skup2

Руководилац едиције проф. др Јован Делић истакао је да ће зборник о Шантићу бити већ 23. публикација у серији „Смена поетичких парадигми у српској књижевности 20. века – национални и европски контекст“, а десети зборник поетичких истраживања реализован у копродукцији са Градом Требињем и Дучићевим вечерима поезије.

„Ријеч је о серији колективних монографија са циљем да се сликама индивидуалних поетика најзначајнијих српских пјесника премрежи 20. стољеће и да се као резултат понуди имплицитна историјска поетика српске поезије 20. вијека и релевантна грађа за будућу историју српског пјесништва“, рекао је Делић подсјећајући да је овај пројекат засновао и идејно усмјерио проф. Новица Петковић.

Он је рекао да сарадња са Требињем изванредно функционише већ десетак година – што је и разлог да је треба наставити „тим прије што у овој сарадњи главну жртву приносе Град Требиње и Дучићеве вечери поезије“, на чему су им „чланови пројекта бескрајно захвални“.

dvp skup4

„Говорити о поезији Алексе Шантића пред лицем Јована Дучића, подно Херцеговачке Грачанице и Дучићевог гроба, о великом празнику Благовијести, привилегија је која се не пружа свакоме и сваки дан и сигуран сам да ће својом прилазима аутори допринијети да наш десети заједнички зборник буде достојан – и Шантића и Дучића и овога празника“, истакао је руководилац едиције на отварању скупа.

И овогодишњи научни скуп отворио је домаћин, градоначелник Требиња Славко Вучуревић, истичући да ће овогодишње Вечери бити посебне јер Требињци и Шантића „осјећају својим и блиским готово као и Дучића“, увјерени да је њихово пријатаљство „један од мостова који су Херцеговину дуго чували као једну јединствену цјелину“.

dvp skup3