NUŠIĆEVA „AUTOBIOGRAFIJA“ NASMIJALA TREBINJSKU PUBLIKU

У позоришној сали Културног центра Требиње глумци „Окрет театра“ из Београда извели су вечерас представу „Аутобиографија“.

Представа је рађена по истоименом роману Бранислава Нушића, у режији Јована Грујића, а глумачку екипу чинили су Никола Крнета, Марко Николић, Милан Вранешевић, Марија Ћеранић и Данијела Танасковић.

Бранислав Нушић у „Аутобиографији“ на себи својствен начин препричава догађаје из свог живота, не изостављајући ни критику друштва у ком је живио. У свом животопису третирао је себе као јунака комедије. Чињенице о рођењу, школским данима, женидби и уласку у свијет одраслих постају грађа за урнебесне заплете, неочекиване обрте, комедију ситуације испуњену раздраганим, добронамјерним хумором.

Глумица Марија Ћеранић навела је да је изузетно тешко било адаптирати Нушићев комад у једну овакву комедију.
„Било је прилично захтевно. То је његов живот, од рођења па све до краја живота. Као основу смо узели драматизацију Борислава Михајловића Михиза, коју је наш редитељ Јован Грујић прилагодио нашим условима. Пролази се читав Нушићев развојни пут и свако од нас игра негде од шест до девет различитих ликова. Из тог разлога је било прилично захтевно и за игру, а и за режију, да се то лепо уклопи“, истакла је Марија Ћеранић.

Окрет театар је основан 2012, са жељом да својим представама дјеци и омладини приближи свијет лектире, првенствено класична дјела српске књижевности.

Иако су представе „Окрет театра“ намијењене првенствено дјеци, Марија Ћеранић каже да њихова извођења радо прате и одрасли.

„Кад смо кренули са ‘Окрет театром’, планирали смо да то буде ‘театар лектире’. Међутим, кроз све ове године како играмо, чини ми се да више играмо вечерње представе и публика свих узраста их добро прихвата. Деца сасвим добро то разумеју. Ми то радимо на један духовит начин, брзо и динамично да би њима било пријемчиво, али с друге стране, да буде врло озбиљно и да обрадимо читаво дело, да ништа не скратимо и да цела суштина ту остане“, додала је Ћеранић.

Одличном изведбом „Аутобиографије“, комада из пера једног од највећих спрпских комедиографа, глумци „Окрет театра“ забавили су и насмијали требињску публику, која их је поздравила бурним аплаузом.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић