Нови наставни кадар Академије представио свој умјетнички рад

На Академији ликовних умјетности Требиње, данас је отворена изложба радова петоро новозапослених професора ове високообразовне установе – Момира Kнежевића, Сава Пековића, Анке Гардашевић, Таиде Јашаревић и Ђорђа Арнаута.

Отварајући изложбу, Драган Чихорић историчар умјетности и виши асистент на требињској Академији ликовних умјетности је рекао да је ово изузетно важан тренутак за ову установу.

„Велики је успјех да Академија добије пет зрелих умјетника који судјелују у пуном педагошком процесу. С друге стране, Академија је у умјетничком смислу остварила корак напријед, јер са новим колегама више немамо гостујућих професора, тако да смо на неки начин заокружили свој педагошки идентитет и можемо да наступамо као нека врста аутономне цјелине унутар Универзитета источно Сарајево“, нагласио је он.

Изложба је збир различитих поетика у тематском, медијском, формалном и сваком другом смислу.

„Ова изложба треба да покаже како пет различитих поетика, важних са аспекта умјетничких стварања, могу да проговоре јединственим језиком, који је највећи добитак нашег Факултета од данас“, истакао је Чихорић.

Један од нових професора требињске Академије Таида Јашаревић, Академију ликовних умјетности студирала је у Сарајеву, а као стипендиста владе Јапана у тој држави је завршила магистарске и докторске студије.

На данашњој изложби представила се дијелом радова насталих у Јапану.

„Бавила сам се тематиком воде због њеног занимљивог карактера и текстуре, а радови су рађени у техникама дубоког тиска, фотогравуре и на јапанском папиру. На моје велико задовољство у Требињу сам ангажована као доцент на одсјеку за графику, на предметима графичке технике и експерименталне графике, с циљем да студентима тај медиј прикажемо у ширем пољу“, истакла је она.

Анка Гардашевић је нови професор на предметима фотографије на свим одсјецима требињске Академије.

„Оно што радим углавном су фотоколажи, које сам данас приказала. Намјенски снимам одређене елементе које колажирам у слике. То су уствари истраживања неких мојих унутрашњих стања, која ипак нису лични доживљај, него више ставови о животу уопште, суштини бића, његовог постојања и нестајања“, појаснила је она.

Након изложбе, одржан је састанак ректора и декана са свих факултета Универзитета Источно Сарајево на којем се говорило о раду Универзитета, школском програму и могућем увођењу мјера штедње, у складу са општим економским кретањима, а којима се, како се чуло, неће ићи на уштрб студената, наставног кадра и квалитета наставе.

Извор: Радио Требиње