Nova dimenzija u ‘Prostorima sjećanja’ Zlatana Filipovića

TREBINJE l U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba pod nazivom „Prostori sjećanja“, autora Zlatana Filipovića.

Izložba Filipovića, umjetnika i pedagoga iz Sarajeva donosi jedan novi opus radova koji propituje ulogu i uticaj digitalnih tehnologija na savremeni umjetnički izraz.

Izložba se sastoji iz dva dijela – realističkog, fotografije i virtuelnog, koji se može vidjeti samo uz pomoć pametnih uređaja. Upravo uz pomoć tih uređaja autor je i kreirao seriju fotografija i radove.

Filipović kaže da su izložene fotografije polazna tačka za dodatno istraživanje koje je predstavljeno putem elektronske platforme, a omogućava otvaranje novih prostora u kreativnom umjetničkom stvaralaštvu.

„Većina predstavljenih fotografija su panorame. Riječ o umjetničko-istraživačkom projektu kojim sam se bavio protekle dvije godine, a koji je nastao kao promišljanje o novom načinu kreiranja panoramskih slika. Prostori koji su bili polazna tačka mog istraživanja su napušteni prostori bivših kasarni na dvije lokacije: jedne na prostoru Ujedinjenih Arapskih Emirata na lokaciji Šarže i druge na prostoru bivše kasarne Maršal Tito u Sarajevu“, naveo je Filipović.

On dodaje da i ako na prvi pogled panorame izgledaju sasvim realistički prikazi pomenutih prostora, određena doza neobičnog i drugačijeg raslojava planove ovih prostora, te posmatrač ubrzo počinje da uviđa jednu novu dimenziju transformacije i popunjavanja praznina elementima koji u izvornosti potiču sa samih tih lokacija.

Na poziv Akademije likovnih umjetnosti, Filipović je u protekla četiri dana održao radionicu za sedam trebinjskih studenata i omogućio im pristup ovoj novoj tehnologiji.

„Kao profesor i umjetnik digitalnim medijima bavim se u proteklih 30 godina. Izložba prati radionice. Bilo mi je veliko zadovljstvo raditi sa ovim mladim zainteresovanim ljudima i naučiti ih nešto novo i nadam se da će to početi koristiti i u svom umjetničkom izrazu“, istakao je on.

Izložba „Prostori sjećanja“ predstavljena je u Sarajevu, Širokom Brijegu i Mostaru, a u Trebinju je otvorena do 11. juna.

D.M.