Нова димензија у ‘Просторима сјећања’ Златана Филиповића

ТРЕБИЊЕ l У Галерији Културног центра вечерас је отворена изложба под називом „Простори сјећања“, аутора Златана Филиповића.

Изложба Филиповића, умјетника и педагога из Сарајева доноси један нови опус радова који пропитује улогу и утицај дигиталних технологија на савремени умјетнички израз.

Изложба се састоји из два дијела – реалистичког, фотографије и виртуелног, који се може видјети само уз помоћ паметних уређаја. Управо уз помоћ тих уређаја аутор је и креирао серију фотографија и радове.

Филиповић каже да су изложене фотографије полазна тачка за додатно истраживање које је представљено путем електронске платформе, а омогућава отварање нових простора у креативном умјетничком стваралаштву.

„Већина представљених фотографија су панораме. Ријеч о умјетничко-истраживачком пројекту којим сам се бавио протекле двије године, а који је настао као промишљање о новом начину креирања панорамских слика. Простори који су били полазна тачка мог истраживања су напуштени простори бивших касарни на двије локације: једне на простору Уједињених Арапских Емирата на локацији Шарже и друге на простору бивше касарне Маршал Тито у Сарајеву“, навео је Филиповић.

Он додаје да и ако на први поглед панораме изгледају сасвим реалистички прикази поменутих простора, одређена доза необичног и другачијег раслојава планове ових простора, те посматрач убрзо почиње да увиђа једну нову димензију трансформације и попуњавања празнина елементима који у изворности потичу са самих тих локација.

На позив Академије ликовних умјетности, Филиповић је у протекла четири дана одржао радионицу за седам требињских студената и омогућио им приступ овој новој технологији.

„Као професор и умјетник дигиталним медијима бавим се у протеклих 30 година. Изложба прати радионице. Било ми је велико задовљство радити са овим младим заинтересованим људима и научити их нешто ново и надам се да ће то почети користити и у свом умјетничком изразу“, истакао је он.

Изложба „Простори сјећања“ представљена је у Сарајеву, Широком Бријегу и Мостару, а у Требињу је отворена до 11. јуна.

Д.М.