Nogo: “Princip obnovio Obilića”

Pjesnik i akademik Rajko Petrov Nogo, jedan od učesnika i večerašnje svečane akademije “Spomen Principu” u intervjuu za RT ističe da je Gavrilo Princip obnovio Miloša Obilića:

rajko-petrov-nogo-l1

“Iz Šantićevog, Kočićevog i Dučićevog gnijezda a ponajprije iz Njegoševog, polećeli su mladi orlovi, ti, kako Andrić kaže, pobunjeni anđeli i taj hitac na Franca Ferdinanda došao je ravno iz Vidovdana 1389, pa se na Sretenje Gospodnje rikošetirao od Karađorđa a onda upravio iz Principa, za koga je Crnjanski kazao da mu je ime i prezime sačinjeno “od jednog načela i jednog arhangela”.

Na sve glasniju harangu da je Princip srpski terorista i da je u srcu srpskog naroda i kulture genocidan kod, Nogo ističe da je Princip – slobodarsko pitanje:

“I sudbinski je Princip završio tamo gde je morao da završi i to je pitanje slobodarsko, to nije riječ o terorizmu i ubistvu, to je takozvano tiranoubistvo. U tome vijeku i u tim godinama bilo ga je po Evropi koliko hoćete. Od kada postoji svijet, naročito od antičke stare Grčke i Rima, kad nemate ništa drugo, kad hoće da vas porobe i objese, dolazi to tiranoubistvo. I zato ja kažem da je Princip Miloša Obilića obnovio. Mi živimo tu rđavu beskonačnost i sve dotle dokle se mi ne damo, sve dotle dok možemo i umijemo da podignemo glavu, dotle smo i Srbi”, upozorava Nogo.

Intervju sa Nogom, siročetem iz trebinjskog sirotišta “Dragica Pravica” koje je utočište i porodicu našlo u poeziji, u kojoj, uz trnove i lovorove vijence, osporavanja ali i pohvale i gotovo sve pjesničke nagrade na našim prostorima koje je dobio, traje više od pola vijeka – možete da pratite od 18,10 časova u programu Radio Trebinja.

U razgovoru Nogo, između ostalog, govori i o novoj knjizi “ S mene na uštap”, koja će ovih dana izaći iz štampe, u izdanju Srpske književne zadruge, ali i o svom odnosu sa Radovanom Karadžićem i Emirom Kusturicom, kao i vlastitoj porodici (supruzi, sinovima i unuci), koja je, kako ističe, “jedino istinsko utočište”.

Preuzeto sa www.radiotrebinje.com