nogo

TREBINJE │ Pjesnik Rajko Petrov Nogo govorio je večeras Trebinjcima svoje stihove „pod otvorenim nebom“ Trga slobode, u okviru prvog ovogodišnjeg programa „Trg pjesnika“, koji su pripredili Kulturni centar i trebinjski odbor SPKD „Prosvjeta“.

U jednočasovnom programu pjesnički velikan, u nadahnutom i ekspresivnom kazivanju, podsjetio je Trebinjce na svoje dobro poznate pjesme, kojima je ovjekovječio lične i naše kolektivne istorijske drame i tragedije, a nije zaboravio ni najmlađe – kojima je za kraj posvetio i nekoliko stihova iz svog pjesničkog opusa namijenjenog djeci.

Nogo je novinarima rekao da mu je ovo prvo iskustvo kazivanja poezije na trgu – u šali zamjerivši organizatorima da su ga iskoristili da s njim „probiju led i naprave ekperiment in vivo“.

Pjesnik ističe da je trebinjski glavni trg za takav poduhvat „bogomdani ambijent“, te da je posebno zanimljivo što su, zahvaljujući ozvučenju, večeras „poeziju slušali i oni koji je ne bi slušali“.

nogo2

Podsjetivši da je njegov životni put krenuo upravo iz sirotišta u Trebinju, Nogo je istakao da je Dučićev grad na neki način i njegov zavičaj, kojem se rado i često vraća.

„Trebinje je u našoj skraćenoj otadžbini naša jedina mediteranska utjeha“, kaže pjesnik.

O Nogovoj poeziji i izabranim pjesnikovim djelima, koji su u sedam knjiga prošle godine na 70. pjesnikov rođendan izdali „Štampar Makarije“ iz Beograda, „Obodsko slovo“ sa Cetinja i „Hercegovina izdavaštvo“ iz Trebinja, govorili su Rajko Tanasijević ispred trebinjske „Prosvjete“ i Radomir Uljarević ispred izdavača.

Miljan Vuković, umjetnički direktor Kulturnog centra, istakao je da organizovanje kulturnih programa na gradskim ulicama i trgovima nije samo potez iznuđen započetim sanacijama u zgradi ove ustanove, već i šansa i potreba grada kulture i turizma, dodajući da „u Trebinju i ne postoji bolja pozornica od one ispred spomenika oslobodiocima“.

On je najavio da će već za desetak dana sljedeći gost „Trga pjesnika“ biti pjesnikinja Milica Bakrač.

R.S.