NIŠVIL “JAZZ” FESTIVAL


Од 3.до 12. августа ове године на платоу Нишке тврђаве одржаће се Нишвил, интернационални џез фестивал на коме ће наступити око 1000 извођача на 20 сцена, претежно музичара из иностранства међу којима “, “Менхетн трансфер”, Лиза Симон, Мат Бјанко, “Блек арт џез колектив” и многи други.

Посљедњег дана фестивала 12. августа концерт ће одржати чувени бенд “Џипски Кингс”. предвођен Паком Балиардом. За фузију џеза са другим првцима Кингскима ће бити уручена награда и статуа Шабана Бајрамовића.

У оквиру фестивала организован је и богат пратећи програм. Посјетиоци ће бити у прилици да одгледају 16 представа са четири континента, а биће организован и фестивал стрипа “Стрипорама” на којем ће као специјални гост , по први пут у Србији боравити Виктор Богданович, цртач “Супермена”.

Концепт фестивала је од његовог оснивања 1995. године осим по “традиционалним” формама заснован на фузији овог правца са етно традицијама различитих дијелова свијета, нарочито Балкана,

Најпознатији џез магазин на свијету “Downbeat” је у приказу фестивала оцијенио Нишвил као фестивал који на најбољи могући начин промовише џез, као правац настао на америчком континенту, музичку традицију Балкана, али посебно спој ова два стила.