NIŠVIL “JAZZ” FESTIVAL


Od 3.do 12. avgusta ove godine na platou Niške tvrđave održaće se Nišvil, internacionalni džez festival na kome će nastupiti oko 1000 izvođača na 20 scena, pretežno muzičara iz inostranstva među kojima “, “Menhetn transfer”, Liza Simon, Mat Bjanko, “Blek art džez kolektiv” i mnogi drugi.

Posljednjeg dana festivala 12. avgusta koncert će održati čuveni bend “Džipski Kings”. predvođen Pakom Baliardom. Za fuziju džeza sa drugim prvcima Kingskima će biti uručena nagrada i statua Šabana Bajramovića.

U okviru festivala organizovan je i bogat prateći program. Posjetioci će biti u prilici da odgledaju 16 predstava sa četiri kontinenta, a biće organizovan i festival stripa “Striporama” na kojem će kao specijalni gost , po prvi put u Srbiji boraviti Viktor Bogdanovič, crtač “Supermena”.

Koncept festivala je od njegovog osnivanja 1995. godine osim po “tradicionalnim” formama zasnovan na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih dijelova svijeta, naročito Balkana,

Najpoznatiji džez magazin na svijetu “Downbeat” je u prikazu festivala ocijenio Nišvil kao festival koji na najbolji mogući način promoviše džez, kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, ali posebno spoj ova dva stila.