„Nije sve propalo kad propalo je sve“: Održana svečana akademija u čast Dučiću

U okviru manifestacije „Dučićev dan“, koja se tradicionalno već 15. put održava u Trebinju na Blagovijesti, dan upokojenja najznamenitijeg Trebinjca, večeras je u pozorišnoj sali Kulturnog centra održana svečana akademija pod nazivom „Nije sve propalo kad propalo je sve“.

U ime Grada Trebinja, pozdravnu riječ uputio je gradonačelnik Mirko Ćurić koji je podsjetio da se na ovaj dan i na ovoj manifestaciji vraćamo laureatima Dučićeve nagrade uvjereni da kroz njihovo djelo najpotpunije, a i na sasvim drugi način, progovara Dučić.

„Večerašnja akademija posvećena je poeziji Rajka Petrova Noga, velikog pjesnika, velikog Dučićevca i velikog Hercegovca, koji nas je napustio potkraj prošle godine. Večeras vraćamo i jedan dug – dug čovjeku koji nikad u svom životu, kad je Trebinje u pitanju, nije rekao ‘neću i  ne mogu’. Za Rajka Petrova Noga, Hercegovina je bila kolijevka puna blagorodnog sjemena i zemaljskog praha. Bila je njegovo vječno utočište, nešto što je više od doma i kuće, nešto što je krupnije od biografije i adrese, nešto što se pruža koliko i život traje i dalje od vječnog smiraja. Rajko Petrov Nogo dobitnik je najvećeg društvenog priznanja – Povelje grada, koju Trebinje dodjeljuje istaknutim pojedincima i organizacijama, onima koji su ga na neki način zadužili. Rajko Petrov Nogo je zadužio Trebinje, sve nas, svoj narod, svojim velikim djelom, koje će trajati dok nas i našeg jezika bude“, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Ćurić.

Besjedu o Rajku Petrovu Nogu kazivao je pjesnik Đorđo Sladoje, dobitnik Dučićeve nagrade. On je istakao da je Nogo bio jedan od najznačajnijih srpskih pjesnika, čije najbolje pjesme zaslužuju mjesto u svekolikoj antologiji srpske poezije koja je, još za njegovog života, postala dio narodne duhovne svojine.

„Nogo je, u suštini, pjesnik zavičaja shvaćenog na način Isidore Sekulić koja kaže da je zavičaj tamo gdje vas poznaju do najsitnijih pojedinosti i znaju vaše skrivene želje, pa čak i to šta vas boli“, rekao je Sladoje.

Svetlana Šeatović, rukovodilac Odeljenja za književnost i umetnost Instituta za književnost iz Beograda, rekla je da ovogodišnji naučni skup o Lazi Kostiću potvrđuje da je Trebinje grad poezije, mali, ali znameniti srpski grad koji pod sjenkom Jovana Dučića i njegove velike pjesničke i diplomatske intelektualne figure čuva zalog umjetnosti na najbolji mogući način.

U programu manifestacije „Dučićev dan“ učestvovali su: Hor „Tribunia“, braća Teofilovići – vokalni duet iz Beograda, Vjera Mujović i Ivan Tomić, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, Marko Kalajanović – solista opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Nevena Živković – pijanista Narodnog pozorišta iz Beograda i Isidora Milivojević, kantautor iz Kotora.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković