„NEPOZNATI EVROPLJANI“ – OTVORENA IZLOŽBA U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba fotografija „Nepoznati Evropljani“ austrijskog fotografa Kurta Kajndla.

U cilju istraživanja „nepoznatih Evropljana“, pisac Karl-Markus Gaus je putovao sa Kajndlom po Evropi i zajedno su posjećivali najmanje etničke grupe, koje se bore za svoj nacionalni opstanak. Dokumentarne fotografije Kajndla o Sefardima, Kočevarima, Arberešima, Lužičkim Srbima, Degesima i Aromunima propraćene su Gausovim pripovjednim reportažama.

Sabine Kerntaler, direktor Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, koji je dio Austrijske ambasade, navela je da je izložba „Nepoznati Evropljani“ već obišla mnoge zemlje svijeta i najzad je stigla i u Bosnu i Hercegovinu. Istakla je da je glavni cilj Foruma da bude platforma za umjetnike iz BiH i Austrije, u cilju osnaživanja veza koje već postoje između ove dvije zemlje.

„Austrija je sigurno već veoma poznata u ovoj zemlji, ali želimo da predstavimo Austriju i u smislu moderne umjetnosti, arhitekture, fotografije, a takođe i ljudskih prava i drugih tema. Kao što sam naziv ove izložbe kaže, prikazani su nam ljudi koji nisu mnogo poznati. Neke od manjina i njihov jezik gotovo su iščezli“, naglasila je Sabine Kerntaler.

Ona dodaje da Kajndl i Gaus dokumentuju i svjedoče o životu malih naroda, ali i njihovoj istoriji, jeziku, kulturi i svakodnevici.

„Karl-Markus Gaus je napisao veoma značajnu knjigu o njima i čitajući je, možemo ostvariti interakciju sa tim narodima“, dodala je Kerntaler.

Duška Đajić

Foto – Saša Pešikan, Jovan Vidaković