Nema kulture, bez više sluha za one koji je stvaraju

Kultura i domaći stvaraoci u kulturi zaslužuju bolji status u Trebinju, a jedan od načina da da se stanje popravi jeste – da se glas umjetnika i kulturnih radnika odlučnije i snažnije čuje na mjestima gdje se odlučuje, kroz samoorganizovanje u zajedničku borbu, rečeno je na prvoj sesiji razgovora na temu „Trebinje – grad ili glad kulture, kuda to idemo?“, koja je danas u hotelu „Leotar“ održana u okviru 9. „Dana malih stvari“.
Na dvočasovnoj sesiji koja je okupila umjetnike, predstavnike udruženja stvaralaca u kulturi i ustanova kulture, između ostalog, rečeno je da Trebinje već dvije decenije manifestuje opredjeljene da bude grad kulture i za te potrebe svake godine planira novac u budžetu, ali je upitno – da li postoji jasan koncept i strategija i da li se taj novac troši na najbolji način, koliko su u kreiranje programa uključeni domaći stvaraoci, te u kojoj se mjeri novcem namijenjenim kulturi podstiče domaća umjetnička produkcija.
Ne možemo računati na zavidan status kulture, ako praktično ne postoji nikakav status umjetnika ili stvaralaca u kulturi grada. Imamo političke kampanje u kojima nikome na pada na pamet da pomene kulturu i umjetnost. Imamo političare koji su pristutni u kulturi četiri godine svoga mandata, a nakon toga ih ne možemo vidjeti ni na kakvom kulturnom događaju. Dakle, govorim o ljudima koji nemaju nikakvih unutrašnjih potreba za kulturom. I odatle potiče cijeli naš problem“, kaže za RT organizator razgovora Željko Milošević, direktor Kulturne scene „Male stvari“.
On je dodao da će umjetnici i kulturni stvaraoci Trebinja nastaviti da tragaju za načinima kako da se izbore za bolji status, zbog čega je nova sesija na istu temu zakazana za 29. oktobar.
Ovo nije udar ni na koga. Ovo je poziv za razgovor, vapaj protiv nekulture i protiv primitivizma, protiv ne-odnosa. Kao što političarima trebaju glasovi, nama trebaju oni. I zašto onda da ne sarađajemo?“, ističe Milošević.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“ Nina Lojević- Milinić smatra da je put prema rješenjima u organizovanju udruženja koje će okupiti stvaraoce svih oblasti kulturnog rada i umjetnosti.
Dakle, udružiti se i zajedničkim glasom – oglasiti se. Samo se kroz organizovani javni angažman možemo nametnuti onima koji odlučuju i izboriti se za naša prava i rješenje problema“, ističe Lojević-Milinićeva.
Književnik Olgica Cice kaže da Trebinje nosi epitet grada kulture, ali uglavnom po dominantno prisutnoj „uvoznoj kulturi, dok je produkcija domaćih stvaralaca uglavnom prepuštena individualnom snalaženju da se obezbijede potrebna sredstva“.
Počela sam sa slažem svoje rukopise jer ne mogu više da gazim svoje dostojanstvo, da stalno budem prosjak i dovodim sebe u situaciju da me neko odbije i da me bude stid. Za nas nikad nema dovoljno novca, ni razumijevanja“, ističe Cice i dodaje da će samoorganizovanje u zajedničku borbu za bolji status kulture i kulturnih stvaralaca dati rezultate „samo ako u toj borbi pojedinačno svi zaborave na svoje lične interese“.
Direktor JU Kulturni centar Trebinje Dejan Bodiroga poručio je na skupu da su vrata ove ustanove širom otvorena svim kulturnim stvaraocima Trebinja, te dodao – da Kulturni centar namjerava da osnuje savjet koji bi ustanovi pomagao u osmišljavanju i kreiranju kulturnih programa, a čiji bi članovi bili upravo domaći kreativci iz svih oblasti kulturnog stvaranja.
R.S.

Izvor Radio Trebinje