Nebojša Glogovac na zatvaranju filmskog festivala u Trebinju: Ponosan sam što sam iz ovog grada

TREBINJE │ Posljednje večeri 5. Festivala mediteranskog i evropskog filma publika je imala priliku da vidi  „Ustav Republike Hrvatske“ u režiji Rajka Grlića,  u kome glavnu ulogu tumači Nebojša Glogovac.

Glogovac je nakon projekcije rekao da je uloga koju je igrao u novom Grlićčevom ostvarenju jedna od najboljih koju je ikada pročitao.

„Taj kvalitetan scenario i dobra priča sadržana u njemu je bio razlog da se prihvatim ovako kompleksnog posla „, istakao je Glogovac.

On je naveo da je srećan što je u Trebinju i da je ponosan što je iz ovog grada.

Prikazan je i film iz Republike Srpske „Dobro jutro komšija“, teći dio, a glumac Željko Kasap je najavio da će  naredne godine na festivalu biti četvrti dio istog serijala.

Selektor i umjetnički direktor Festivala Peđa Milojević rekao je da bi dio programa filmskog Festivala već od sljedeće godine mogao biti izmješten u gradove susjednih država,poput Herceg Novog i Dubrovnika.

„Nadamo se da će i neka svjetska imena doći u Trebinje i biti naši ambasadori“, najavio je Milojević.

Savjet Festivala dodijelio je povelju „Leotar“ glumcu Nebojši Glogovcu za nemjerljivi doprinos promociji nacionalne kulture Trebinja kroz dugogodišnja glumačka ostvarenja.

Eparhiji Zahumsko-hecegovačkoj i primorskoj i vladici Grigoriju Savjet filmskog festivala poklonio je komplet knjiga i DVD filma „Enklava“.

Na otvaranju festivala, u ponedjeljak 7. avugusta,glumcima Igoru Galu i Danici Maksimović uručene su nagrade „Zlatni platan“ za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu.

U sedam festivalskih dana publika je imala priliku da vidi preko 20 dugometražnih i kratkih filmova sa prostora bivše Jugoslavije i regiona. Festival mediteranskog i evropskog filma organizovali su Tangram centar iz Beograda i Kulturni centar Trebinje, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te uz podršku Uprave za dijasporu Republike Srbije.

D.Č.