Небојша Глоговац на затварању филмског фестивала у Требињу: Поносан сам што сам из овог града

ТРЕБИЊЕ │ Посљедње вечери 5. Фестивала медитеранског и европског филма публика је имала прилику да види  „Устав Републике Хрватске“ у режији Рајка Грлића,  у коме главну улогу тумачи Небојша Глоговац.

Глоговац је након пројекције рекао да је улога коју је играо у новом Грлићчевом остварењу једна од најбољих коју је икада прочитао.

„Тај квалитетан сценарио и добра прича садржана у њему је био разлог да се прихватим овако комплексног посла „, истакао је Глоговац.

Он је навео да је срећан што је у Требињу и да је поносан што је из овог града.

Приказан је и филм из Републике Српске „Добро јутро комшија“, тећи дио, а глумац Жељко Касап је најавио да ће  наредне године на фестивалу бити четврти дио истог серијала.

Селектор и умјетнички директор Фестивала Пеђа Милојевић рекао је да би дио програма филмског Фестивала већ од сљедеће године могао бити измјештен у градове сусједних држава,попут Херцег Новог и Дубровника.

„Надамо се да ће и нека свјетска имена доћи у Требиње и бити наши амбасадори“, најавио је Милојевић.

Савјет Фестивала додијелио је повељу „Леотар“ глумцу Небојши Глоговцу за немјерљиви допринос промоцији националне културе Требиња кроз дугогодишња глумачка остварења.

Епархији Захумско-хецеговачкој и приморској и владици Григорију Савјет филмскоg фестивала поклонио је комплет књига и DVD филма „Енклава“.

На отварању фестивала, у понедјељак 7. авугуста,глумцима Игору Галу и Даници Максимовић уручене су награде „Златни платан“ за изузетан допринос евро-медитеранском филму.

У седам фестивалских дана публика је имала прилику да види преко 20 дугометражних и кратких филмова са простора бивше Југославије и региона. Фестивал медитеранског и европског филма организовали су Танграм центар из Београда и Културни центар Требиње, а под покровитељством Града Требиња и Министарства просвјете и културе Републике Српске, те уз подршку Управе за дијаспору Републике Србије.

Д.Ч.