NASTUPOM VASILA HADŽIMANOVA ZAVRŠEN PRVI „TREBINJE DŽEZ FESTIVAL“

Džez pijanista i kompozitor Vasil Hadžimanov nastupio je sa svojim benodm u rok baru „Andergraund“ posljednje večeri „Trebinje džez festivala“.

Hadžimanov je prije sedam godina nastupao u istom klubu i iz Trebinja nosi naljepše utiske, a za „Trebinje džez festival“ pun je riječi hvale:
„Nastupali smo u ‘Andergraundu’ i 2015. godine i bilo je fenomenalno. Ovaj festival je jedan od načina da se privuče svet, tako što ćete pored svih lepota koje sam grad nudi imati i neki kulturno-umetnički program koji je za širu publiku osim ove naše, gde se stalno plasira komercijala – neki program gde i stranac može da dođe i kaže: ‘Ovo je svetski’“.

Ideja Vasila Hadžimanova o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih stilova (jazz, funk, rock, progressive, world music…) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja jedinstven pristup džez muzici.

Vasil nikada nije pravio kompromise upuštajući se u komercijalne tokove profesije, ma koliko to bilo popularno, opšteprihvaćeno i finansijski isplativo. Kaže da je pored svih nedaća i problema koje nosi život umjetnika na ovim prostorima, koji želi da bude beskompromisan i iskren u svom radu, uspio da ostane vjeran sebi i da se bavi isključivo muzikom koju izuzetno voli.

„U mojoj muzici ima različitih stilova, žanrova i pristupa. Ja sam jednostavno takav, zaista volim sve to. Ali, ništa nisam radio samo zbog novca nego je to bilo sekundarno i dobrodošlo. Prioritet je muzika, ona treba da se poštuje i voli i da zato stvaramo nešto. Mislim da je to jedini put u bilo kojoj profesiji – da pronađeš nešto što te ispunjava, a onda naravno i da zaradiš od toga“, naveo je ovaj vrsni umjetnik, koji trenutno komponuje muziku za dokumentarni film australijske glumice našeg porijekla Bojane Novaković, kao i za treću sezonu serije „Dug moru“.

Prvi „Trebinje džez festival“ završen je u velikom stilu. Hadžimanov je i ovaj put priredio dobru zabavu i svojim izvedbama očarao brojnu trebinjsku publiku.

Kulturni centar Trebinje organizovao je „Trebinje Džez festival“ uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Kabineta predsjednika Republike Srpske, Grada Trebinja i kompanije M:tel.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković