Nastupio ansambl iz Smederevske Palanke

Gradsko pozorište Kulturnog centra iz Smederevske Palanke nastupilo je večeras pred trebinjskom publikom, petog dana Festivala festivala, predstavom „Tetovirane duše“, po tekstu Gorana Stefanovskog, a u režiji Fuada Tabučića.
Složena i slojevita drama o nesrećnim sudbinama emigranata, ljudi bez zavičaja u velikom svijetu, „koji se u svom bezglavom bjekstvu od slobode tetoviraju“ idejama i identitetima sociopatološke margine – u inscenaciji ansambla iz Smederevske Palanke na republičkom festivalu dramskih amatera Srbije u Kuli osvojila je drugo mjesto. Nagradu protagoniste večeri žiri publike večeras je dodijelio glumcu Milošu Lukiću.
U okviru pratećeg programa festivala, u Galeriji Kulturnog centra večeras je održana tribina pod nazivom „Prvo bješe amaterizam“, na kojoj su predstavnici pozorišta i drugi učesnici festivala razgovarali na temu pozorišnog amaterizma danas, ukazavši da ovaj vid stvaralaštva nebrigom društva i pogrešnim kulturnim politikama u mnogim sredinama doveden na ivicu opstanka.
U zvaničnom programu Festivala festivala, do petka, 31. jula, učestovaće još dvije predstave. Sutra nastupa Dramska skupina „eRKaVe“– Udruženja studenata istorije hrvatskih studija Univerziteta u Zagrebu i Francuskog kluba iz Varaždina predstavom „Sluškinje“, po tekstu Žan Ženea i u režiji Kristijana Žan-Mišela Jalžečića.
Posljednje večeri festivalskoj publici predstaviće se ansambl Bosanskog kulturnog centra i KUD-a „Adem Alić“ iz Gračanice, predstavom „Skidajte se do kraja“, po tekstu Entonija Mek Kartena i Stivena Sinklera i u režiji Mirele Trepanić.
Izvor: Radio Trebinje