Najava: Osma Međunarodna umjetnička kolonija “Kolo”

Otvaranjem izložbe mozaika Ljiljane Rivić pod nazivom “Između mora i neba” u galeriji Kulturnog centra Trebinje, u subotu 27. maja u 20 časova počinje osma  Međunarodna umjetnička kolonija “Kolo,” koja je ove godine okupila 17 umjetnika iz Srbije, Crne Gore, Velike Britanije i Bosne i Hercegovine.

Ljiljana Rivić,  čiji mozaici se mogu vidjeti u mnogim sakralnim objektima Srbije i Crne Gore je rođena 1976. godine u Beogradu. Diplomirala je na Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve za umetnost i konservaciju u Klasi profesora Zorana  Mihailovića 2005. godine. Na istom fakultetu je 2012. godine završila master studije.

Do sada je imala više samostalnih, a učestvovala je i na brojnim kolektivnim izložbama. Član je ULUPUDUS -a od 2009. godine.

“Razgledamo Ljiljanine mozaike. Oni nerijetko podsjećaju na ilustracije konkretnih, malih životnih priča. Oni to, uostalom, i jesu: riječ je o pričama iz Ljiljaninog života, o njenim putovanjima i snovima, koje ova umjetnica upravo i ilustruje svodeći ih na njihovu estetsku suštinu, odnosno pronalazeći odgovarajući oblik lelujavim prizorima snovidne mašte i uvijek neuhvatljivoj tajni ljepote naturalnih i još češće urbanih krajolika. To su uglavnom primorski gradići, naseobine, dakle, i dalje po ljudskoj mjeri i mjeri čovjekove izvorne potrebe za lijepim.”( Vladan Bajčeta iz kataloga izložbe)

U okviru osme Međunarodne umjetničke kolonije “Kolo” u ponedjeljak, 29. maja u 19 časova na platou Muzeja Hercegovine biće organizovana humanitarna izložba i aukcija slika, a sav prihod od  prodatih slika namijenjen je djeci iz socijalno ugroženih porodica u našem gradu.

Osmu Međunarodnu umjetničku koloniju “Kolo” zatvara izložba radova nastalih na koloniji koja će se održati u galeriji Kulturnog centra Trebinje u srijedu 31. maja u 20 časova.

Međunarodnu umjetničku koloniju “Kolo” organizuje Udruženje umjetnika ove kolonije pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.