НАЈАВА: КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ ЂОРЂА СЛАДОЈА

У сриједу, 25. децембра, у галерији Културног центра, одржаће се пјесничко вече Ђорђа Сладоја.

Сладоје је један од најистрајнијих гласова стражиловске линије у српској поезији. Његово стваралаштво креће се у тематско-мотивском распону од руралног завичајног свијета, са свом флором и фауном, до урбаних тема и тема насиља историје над појединцем. Заговорник је става да лирске пјесме нема без емоције, а тежња му је да у пјесми максимално оснажи интензитет најчистијег и најинтензивнијег доживљаја свијета, тј. ђечјег доживљаја. Глас Сладојевог лирског субјекта иде у распону од скрушеног монашког гласа до сатиричног тумача изврнуте збиље.

Ђорђо Сладоје на 51. Дучићевим вечерима поезије

Сладојев поетски свијет изграђен је на крхотинама патријархалне културе, личном и колективном искуству. Он је један од најбољих тумача онога што нас је снашло здес и днес, а узрок злом усуду види у одсуству Христа. Ријеч је и о непатвореном пјесничком гласу који везаним стихом поставља суштинска питања о разлогу и смислу бивствовања.

Добитник је бројних награда: листа “Младост”, “Град писаца” – Херцег Нови, “Змајеве”, “Бранко Ћопић”, “Ристо Ратковић”, “Пјесник – свједок времена”, БИГЗ-ове, “Кочићевог пера”, “Кондира Косовке девојке”, “Печата вароши сремскокарловачке” и “Круне деспота Стефана Лазаревића”, “Дучићева награда”, “Жичка хрисовуља”, “Јелена Балшић”, “Скендер Куленовић”, “Шантићева награда”, “Петровдански вијенац”, награда “Душко Трифуновић”, “Матијевић”, “Змај Огњени Вук”, “Марко Миљанов”, “Велике Базјашке повеље”, “Песничко успеније”…

Добродошли!