NAJAVA: KNjIŽEVNO VEČE ĐORĐA SLADOJA

U srijedu, 25. decembra, u galeriji Kulturnog centra, održaće se pjesničko veče Đorđa Sladoja.

Sladoje je jedan od najistrajnijih glasova stražilovske linije u srpskoj poeziji. Njegovo stvaralaštvo kreće se u tematsko-motivskom rasponu od ruralnog zavičajnog svijeta, sa svom florom i faunom, do urbanih tema i tema nasilja istorije nad pojedincem. Zagovornik je stava da lirske pjesme nema bez emocije, a težnja mu je da u pjesmi maksimalno osnaži intenzitet najčistijeg i najintenzivnijeg doživljaja svijeta, tj. đečjeg doživljaja. Glas Sladojevog lirskog subjekta ide u rasponu od skrušenog monaškog glasa do satiričnog tumača izvrnute zbilje.

Đorđo Sladoje na 51. Dučićevim večerima poezije

Sladojev poetski svijet izgrađen je na krhotinama patrijarhalne kulture, ličnom i kolektivnom iskustvu. On je jedan od najboljih tumača onoga što nas je snašlo zdes i dnes, a uzrok zlom usudu vidi u odsustvu Hrista. Riječ je i o nepatvorenom pjesničkom glasu koji vezanim stihom postavlja suštinska pitanja o razlogu i smislu bivstvovanja.

Dobitnik je brojnih nagrada: lista “Mladost”, “Grad pisaca” – Herceg Novi, “Zmajeve”, “Branko Ćopić”, “Risto Ratković”, “Pjesnik – svjedok vremena”, BIGZ-ove, “Kočićevog pera”, “Kondira Kosovke devojke”, “Pečata varoši sremskokarlovačke” i “Krune despota Stefana Lazarevića”, “Dučićeva nagrada”, “Žička hrisovulja”, “Jelena Balšić”, “Skender Kulenović”, “Šantićeva nagrada”, “Petrovdanski vijenac”, nagrada “Duško Trifunović”, “Matijević”, “Zmaj Ognjeni Vuk”, “Marko Miljanov”, “Velike Bazjaške povelje”, “Pesničko uspenije”…

Dobrodošli!