Najava: Izložba slika Zdravka Vajagića – Legati

У галерији Културног центра Требиње, у петак 12. маја у 20 часова биће отворена изложба слика Легати, аутора Здравка Вајагића, академског сликара из Београда.

“Ђак великог Гвозденовића и охрабрен одобравањима Пеђе Милосављевића – прохујао је кроз наш свет, видљив тек неколицини посвећених, оних “којима је дато” да разумеју којим се то Здравко Вајагић “јадном забавио”. Један од дивова српске ликовне сцене, самосвојан, никоме и ничему налик, стамен у настојању, како је и на почетку његовог уметничког усуда наречено, да укупно биће своје посвети трагању за суштином слике. И како је заорао, на тој бразди и остаде до дана данашњег – истиче, између осталог у каталогу изложбе Душан Милосављевић, историчар умјетности.

Здравко Вајагић је рођен 1938. године у Личком Петровом Селу. Дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду 1963. године у класи професора Недељка Гвозденовића. Постдипломске студије завршио је 1966. године код истог професора. Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 1964. године. Био је професор Више педагошке школе у Београду на катедри за ликовне уметности, професор Више педагошке школе ликовних и примењених уметности у Београду, те оснивач и професор Академије за уметност и конзервацију у Београду.

До сада је имао више од тридесет самосталних изложби, а учествовао је на бројним групним изложбама. Добитник је више награда и признања.

По отварању изложбе у галерији Културног центра наступиће хор “Свети Василије Острошки и Тврдошки”, који дјелује при Епархији Захумско-херцеговачкој и приморској, као и хор Музичке школе Требиње.

Изложба је плод сарадње Културног центра Требиње са Музејом Козаре из Приједора и Културно образовним центром Нови Град.

Изложбу слика Легати Здравка Вајагића, у оквиру Дана Светог Василија Тврдошког и Острошког организују Културни центар Требиње, Епархија захумско – херцеговачка и приморска и Град Требиње.