NAJAVA: IZLOŽBA SLIKA “MORFEJEVA POSETA” SNEŽANE VUJOVIĆ NIKOLIĆ I PREMIJERA FILMA “HERCEGOVINA” MILANA PECE NIKOLIĆA

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, u srijedu, 7. septembra u 20 časova biće otvorena izložba slika “Morfejeva poseta”, Snežane Vujović Nikolić, akademskog slikara iz Beograda.

Postavku izložbe čini dvanaest slika rađenih tehnikom akril na platnu.

“Ovaj ciklus radova prvobitno se sastojao od devet slikanih dela, od kojih je većina bila izložena pod naslovom Orfejeva poseta u Galeriji Zvono 2016. godine a vremenom je obogaćen sa još tri slike, zamišljene od početka cilusa, koje ga osmišljavaju i zaokružuju. Tih dvanaest slika stoji za dvanaest pojmova koji, prema rečima umetnice, predstavljaju različite aspekte njenog identiteta, ali koji istovremeno predstavljaju dvanaest ključnih pojmova ljudskog postojanja. Ti pojmovi koji uključuju hrabrost, ljubav, mladost, moć, strah, sreću i druge, definisani su u mitologiji i filozofiji evropske antike. Snežana Vujović Nikolić ih prepoznaje kao metafore otelotvorene u određenim pričama o mitskim bogovima i herojima i zatim ih materijalizuje u svojim radovima. Postupak njene materijalizacije je takav da umetnica te konstrukte svodi na osnovne forme koje, međutim, jasno pokazuju svoje kompleksne konstrukcije i koje smešta u pojedinačne njima odgovarajuće eterične prostore”.

(Dio teksta dr Zoje Bojović iz kataloga izložbe “Morfejeva poseta”)

Snežana Vujović Nikolić je rođena 2. juna 1959. godine u Zemunu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu – Odsjek slikarstvo. Magistrirala je na istom fakultetu 1987. godine.Član je ULUS -a. Do sada je imala više samostalnih i grupnih izložbi. Njene slike se nalaze u brojnim javnim i privatnim galerijama širom svijeta.

Po otvaranju izložbe, u bioskopu Kulturnog centra Trebinje u 21 čas premijerno će biti prikazan film “Hercegovina”, nastao po poemi Ratka Dangubića, u režiji Milana Pece Nikolića.

Izložbu slika “Morfejeva poseta”, akademskog slikara Snežane Vujović Nikolić i premijeru filma “Hercegovina”, Milana Pece Nikolića, organizuju Kulturni centar Trebinje i Grad Trebinje.