NAJAVA: IZLOŽBA SLIKA MIRE MAODUŠ “U ČAST PUŠKINU”

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, u utorak 16. avgusta u 20 časova biće otvorena izložba slika “U čast Puškinu”, koja je dio svjetskog ciklusa izložbi “Celebrating Mira Maodus”.

Muzeji i galerije u Francuskoj, Italiji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Kanadi i Japanu će 2022. godinu posvetiti samostalnim izložbama Mire Maoduš, jedne od najznačajnijih srpskih umjetnica sa zavidnom međunarodnom umjetničkom reputacijom, kako bi proslavili njen doprinos istoriji savremene umjetnosti.

Na izložbi će biti prikazane slike velikih formata koje je Maoduš posvetila bardovima svjetskog pjesništva – Puškinu, Jesenjinu, Rembou, Bodleru i Dučiću.

Mira Maoduš je rođena u selu Medak kod Gospića 1942. godine. Njena majka Sofija Tesla je bratanica Nikole Tesle. Mira je studirala slikarstvo u Školi za primjenjene umjetnosti u Frankfurtu, gdje joj je jedan od profesora bio Jozef Bojs, zatim na akademijama u Veneciji i Parizu. Magistrirala je istoriju umjetnosti na Univerzitetu u Milanu.

Skoro dvije decenije u svom radu posvećena je ćirilici, koju u svojim djelima brižljivo predstavlja  širom svijeta.

Njena djela čuvaju i izlažu Narodni muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Galerija 73 u Beogradu, Muzej Hercegovine u Trebinju, Narodni muzej u Kruševcu, Mijagi muzej u Tokiju i Muzej savremene umjetnosti u Kamakuri, a nalaze se u mnogim privatnim zbirkama.

Mirjana Mira Maoduš živi na relaciji Beograd – Pariz – Tokio.

Izložbu  slika Mire Maoduš ” U čast Puškinu” organizuju Galerija ’73 iz Beograda i Kulturni centar Trebinje.