Najava: Izložba fotografija “Women to Women”

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, u srijedu 1. marta u 19 časova biće otvorena izložba fotografija Inge Morat i Gerti Dojč pod nazivom “Women to Women”,koju su priredili Brigite Blimt Kaindl i Kurt Kaindl, jedan od osnivača galerije savremene fotografije “Fotohof” u Salzburgu.

Kustosi su iz arhiva galerije  “Fotohof”, u kojoj se nalazi značajan broj fotografija ove dvije umjetnice, izdvojili samo fotografije žena. Svaki diptih sastoji se od fotografija Inge Morat i Gerti Dojč koje na taj način posthumno ulaze u imaginarni dijalog o liku žene.

Gerti Dojč je fotografsko obrazovanje stekla od 1933. do 1934. godine na Grafičkom nastavno – istraživačkom institutu u Beču. Prvu izložbu imala je 1936. godine u Austrijskom kulturnom društvu u Londonu, preteči Austrijskog kulturnog foruma. Od 1938. godine radila je kao slobodni fotoreporter za časopis Picture Post.

Inge Morat je nakon karijere urednice i montažerke 1953. godine primljena kao fotograf u Magnum. Godine 1956 objavila je svoju prvu knjigu i otvorila prvu izložbu u galeriji Virtle u Beču. Austrijsku državnu nagradu za fotografiju dobila je 1991. godine koja je tada dodijeljena po prvi put.

Izložbu fotografija “Women to Women” organizuju Austrijski kulturni forum Sarajevo i Kulturni centar Trebinje.

U četvrtak, 2. marta u 18 časova u galeriji Kulturnog centra Trebinje Kurt Kaindl i Amanda Hopkinson, kćerka Gerti Dojč održaće predavanje u okviru kustoskog vođenja kroz izložbu “Women to Women”.