НАЈАВА: ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА, РУКОПИСА И ПРЕДМЕТА “СВЕ ЋЕ ТО НАРОД ПОЗЛАТИТИ”

У галерији Културног центра Требиње, сутра 18. августа у 18.00 часова биће отворена изложба фотографија, рукописа и предмета “Све ће то народ позлатити”, аутора Бранислава Станковића, кустоса Народног музеја из Шабца, др Мирка Пековића,археолога Војног музеја Београд и Гордане Буловић,вишег кустоса градског Музеја Нови Сад .

Ова потресна изложба је прича о малом обичном човјеку, Србину који је изнио велики рат, а тридесетак фотографија великог формата свједоче о Голготи прије свега дјеце, ратне сирочади и инвалида рата.

Назив изложбе је повезан са истоименом приповјетком Лазе Лазаревића која говори о небризи за ратне инвалиде, а плод је сарадње музеја из Београда, Новог Сада и Шапца као дио пројекта “Немојте нас заборавити”, који говори о страдању српског народа.

Једна од фотографија забиљежила је и рапорт најмлађег подофицира у историји ратовања, Момчила Гаврића, коме су аустроугари поклали читаву породицу, како подноси рапорт, а имао је свега десет година.

Изложба у Културном центру Требиње дио је програма обиљежавања славе нашег града – Светог преображења Господњег

Славске свечаности почињу сутра у 17 часова Сајмом меда и вина у Дучићевој улици, у 20 часова и 30 минута у Музеју Херцеговине биће отворена изложба слика Атанасија Поповића, поводом 70 година од смрти првог академског сликара Требиња.

19. августа на Свето преображење Господње у Саборном храму у 9 часова биће служена света архијерејска литургија, након чега је планирано полагање цвијећа на Споменик браниоцима Требиња 1991 – 1996.

Свечана сједница Скупштине града почеће у 12 часова у Културном центру Требиње.

У Музеју Херцеговине у 18 часова биће одржана промоција књиге др Милана Мицића ” Американци – српски добровољци из САД -а 1914 – 1918″.

Свечана литија ће улицама Требиња до Трга слободе проћи након празничне вечерње службе која почиње у 20 часова .

Концерт Александре Радовић је у 21 час и 4о минута а као предгрупа ће наступити “Вања Мишељић и Moondance”.