NAJAVA: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA, RUKOPISA I PREDMETA “SVE ĆE TO NAROD POZLATITI”

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, sutra 18. avgusta u 18.00 časova biće otvorena izložba fotografija, rukopisa i predmeta “Sve će to narod pozlatiti”, autora Branislava Stankovića, kustosa Narodnog muzeja iz Šabca, dr Mirka Pekovića,arheologa Vojnog muzeja Beograd i Gordane Bulović,višeg kustosa gradskog Muzeja Novi Sad .

Ova potresna izložba je priča o malom običnom čovjeku, Srbinu koji je iznio veliki rat, a tridesetak fotografija velikog formata svjedoče o Golgoti prije svega djece, ratne siročadi i invalida rata.

Naziv izložbe je povezan sa istoimenom pripovjetkom Laze Lazarevića koja govori o nebrizi za ratne invalide, a plod je saradnje muzeja iz Beograda, Novog Sada i Šapca kao dio projekta “Nemojte nas zaboraviti”, koji govori o stradanju srpskog naroda.

Jedna od fotografija zabilježila je i raport najmlađeg podoficira u istoriji ratovanja, Momčila Gavrića, kome su austrougari poklali čitavu porodicu, kako podnosi raport, a imao je svega deset godina.

Izložba u Kulturnom centru Trebinje dio je programa obilježavanja slave našeg grada – Svetog preobraženja Gospodnjeg

Slavske svečanosti počinju sutra u 17 časova Sajmom meda i vina u Dučićevoj ulici, u 20 časova i 30 minuta u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba slika Atanasija Popovića, povodom 70 godina od smrti prvog akademskog slikara Trebinja.

19. avgusta na Sveto preobraženje Gospodnje u Sabornom hramu u 9 časova biće služena sveta arhijerejska liturgija, nakon čega je planirano polaganje cvijeća na Spomenik braniocima Trebinja 1991 – 1996.

Svečana sjednica Skupštine grada počeće u 12 časova u Kulturnom centru Trebinje.

U Muzeju Hercegovine u 18 časova biće održana promocija knjige dr Milana Micića ” Amerikanci – srpski dobrovoljci iz SAD -a 1914 – 1918″.

Svečana litija će ulicama Trebinja do Trga slobode proći nakon praznične večernje službe koja počinje u 20 časova .

Koncert Aleksandre Radović je u 21 čas i 4o minuta a kao predgrupa će nastupiti “Vanja Mišeljić i Moondance”.