Najava: Izložba “Čitajmo zajedno” u Kulturnom centru Trebinje

U Kulturnom centru Trebinje u četvrtak, 16. februara 2023. godine u 19 časova, biće otvorena izložba izabranih grafičkih rješenja kampanje „Čitajmo zajedno“ koju je pokrenulo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u cilju razvoja, promovisanja i popularizacije književnosti i izdavaštva, jezika i ćiriličkog pisma, te afirmaciji mladih domaćih umjetnika.

Na osnovu konkursa koji je raspisalo Ministarstvo, u saradnji sa Akademijom umjetnosti u Banjaluci i Akademijom likovnih umjetnosti u Trebinju, izabrano je dvanaest grafičkih radova studenatan iz Trebinja i Banjaluke koji su dostavili grafička rješenja plakata sa ilustrovanim prikazom svih slova ćiriličkog pisma. Njihovi radovi, koji će biti izloženi u Kulturnom centru prva su stepenica ka dostizanju konačnog cilja – da se ukaže na osnovni problem kada su u pitanju zaštita i korištenje ćiriličkog pisma, a to je nedostatak dovoljnog broja ćiriličkih fontova u kontekstu grafičkog dizajna, zbog čega je proces dizajna ograničen. Jedan od krajnjih ciljeva kampanje „Čitajmo zajedno” jeste zaštita ćiriličkog pisma preko njegove praktične primjene, odnosno upotrebe. Tako ga štitimo i činimo živim.

Sa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, izabrani su studenti koji su radili pod mentorstvom Igora Dutine i Milice Samardžić: Isidora Aćimović, Saša Pešikan, Teodora Bauković.

Sa Akademije umjetnosti u Banjaluci, izabrani su studenti koji su radili pod mentorstvom Jelene Grubor i Stefana Mijića: Anđela Savić, Andrea Aleksić, Katarina Đaković, Minja Knežević, Zorana Urumović, Marko Škrbić i Marko Tomić.

Izložbena postavka „Čitajmo zajedno“ je prethodno predstavljena banjalučkoj publici u Galeriji Plus, izložbeno-prodajnom salonu Muzeja savremene umjentnosti Republike Srpske. Izložbom „Čitajmo zajedno“ Kulturni centar Trebinje se pridružio ovoj značajnoj kampanji.

Izložba će biti otvorena do 3. marta 2023. godine.