НАЈАВА: „ДУЧИЋЕВ ДАН“ – 13. И 14. АПРИЛА

НАЈАВА: „ДУЧИЋЕВ ДАН“ – 13. И 14. АПРИЛА

Културна манифестација „Дучићев дан“ ове године се одржава 13. и 14. априла.

Традиционално, у оквиру ове манифестације, организује се научни скуп у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност и Учитељским факултетом из Београда. Овогодишњи дводневни скуп „Песнички завичај Десанке Максимовић“ биће посвећен овој великој српској пјесникињи. Отварање научног скупа је у петак, 13. априла, у 9.30 часова. У 20.00  часова истог дана, у Музеју Херцеговине, одржаће се промоција зборника „Поетика Милутина Бојића“.

У суботу, 14. априла, од 8.00 часова служиће се света литургија и помен Јовану Дучићу. Након тога, у 11.00 часова слиједи наставак рада научног скупа.

У Музеју Херцеговине, од 17.30 часова одржаће се разговор „Нићифор Дучић – српски духовник, историчар и устанички вођа“. Учесници ће бити: др Радомир Пилиповић, др Ненад Идризовић, Жарко Ј. Ратковић и Божидар Глоговац.

У наставку програма, у Музеју ће у 18.30 часова бити уприличена изложба „ Живот и дјело Нићифора Дучића (1832 – 1900)“.

Свечана академија под називом „Своју веру нађох у сну о вери“ одржаће се у Културном центру Требиње с почетком у 20.00 часова уз бесједу „Слово о Дучићу“ – пјесника Љубивоја Ршумовића.

У богатом културно – уметничком програму учествоваће: хор „Tribunia“ Требиње, примадона Опере Народног позоришта Београд Јасмина Трумбеташ, извођач оперске и забавне музике Душан Свилар, Биљана Ђуровић и Срђан Карановић – глумци Народног позоришта Београд, Невена Живковић – пијаниста београдског Народног позоришта, Софија Перић – извођач традиционалне музике из Пожаревца и Саша Перић – извођач на кавалу и тарабуци.