NAJAVA: „DUČIĆEV DAN“ – 13. I 14. APRILA

NAJAVA: „DUČIĆEV DAN“ – 13. I 14. APRILA

Kulturna manifestacija „Dučićev dan“ ove godine se održava 13. i 14. aprila.

Tradicionalno, u okviru ove manifestacije, organizuje se naučni skup u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda. Ovogodišnji dvodnevni skup „Pesnički zavičaj Desanke Maksimović“ biće posvećen ovoj velikoj srpskoj pjesnikinji. Otvaranje naučnog skupa je u petak, 13. aprila, u 9.30 časova. U 20.00  časova istog dana, u Muzeju Hercegovine, održaće se promocija zbornika „Poetika Milutina Bojića“.

U subotu, 14. aprila, od 8.00 časova služiće se sveta liturgija i pomen Jovanu Dučiću. Nakon toga, u 11.00 časova slijedi nastavak rada naučnog skupa.

U Muzeju Hercegovine, od 17.30 časova održaće se razgovor „Nićifor Dučić – srpski duhovnik, istoričar i ustanički vođa“. Učesnici će biti: dr Radomir Pilipović, dr Nenad Idrizović, Žarko J. Ratković i Božidar Glogovac.

U nastavku programa, u Muzeju će u 18.30 časova biti upriličena izložba „ Život i djelo Nićifora Dučića (1832 – 1900)“.

Svečana akademija pod nazivom „Svoju veru nađoh u snu o veri“ održaće se u Kulturnom centru Trebinje s početkom u 20.00 časova uz besjedu „Slovo o Dučiću“ – pjesnika Ljubivoja Ršumovića.

U bogatom kulturno – umetničkom programu učestvovaće: hor „Tribunia“ Trebinje, primadona Opere Narodnog pozorišta Beograd Jasmina Trumbetaš, izvođač operske i zabavne muzike Dušan Svilar, Biljana Đurović i Srđan Karanović – glumci Narodnog pozorišta Beograd, Nevena Živković – pijanista beogradskog Narodnog pozorišta, Sofija Perić – izvođač tradicionalne muzike iz Požarevca i Saša Perić – izvođač na kavalu i tarabuci.