Nadahnuto predavanje Željke Kunoš: SOPSTVENIM IZBOROM MOŽEMO UTICATI NA NAČIN ŽIVOTA

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, instruktor zdravlja i konsultant u oblasti nutricionima Željka Kunoš održala je predavanje na temu  NAJBOLJA I NAJGORA HRANA ZA PROBAVU.

Na početku predavanja Kunoš je posjetioce upoznala sa anatomskom strukturom probavnog trakta a zatim se osvrnula na epigenetiku, po kojoj nismo određeni našim DNK već sopstvenim izborom možemo uticati na svoj način života.

Poseban akcenat Željka Kunoš je stavila na ishranu kao jedan od osnovnih epigenetskih činilaca. Do pojave loše probave može doći uslijed niza različitih faktora, ali za kvalitetniju probavu možemo učiniti nešto i sami – prvenstveno promjenom navika u ishrani i načinu života.

„Veoma je važno znati šta jedemo i prepoznati sastojke hrane koju unosimo u organizam. Procesuirana, odnosno prerađena hrana obiluje zasićenim masnoćama, trans-mastima, šećerima, aditivima, solju i visokom kalorijskom vrijednošću, te kao takva ne može da nam obezbijedi optimalnu probavu i ne može zadovoljiti naše energetske i nutritivne potrebe“, rekla je Kunoš.

Pošto manje-više svi konzumiramo procesuiranu, nezdravu hranu, ona savjetuje da je redukujemo ili pak kombinujemo sa dosta voća i povrća koje sadrže dragocjena vlakna za njihovu razgradnju.

Prema riječima Željke Kunoš, najbolji način da stimulišemo rad crijeva je UNOSITI ŠTO VIŠE TEČNOSTI, VLAKANA, PRIRODNE LAKSATIVNE HRANE, KORISTITI LJEKOVITO BILJE, KRETATI SE I MISLITI POZITIVNO.

Interesantan i dinamičan govor Željke Kunoš podstakao je posjetioce na razmjenu mišljenja, znanja i iskustava, a imali su priliku da degustiraju „najzdraviji i najbrži slatkiš“.

Sljedeće predavanje na temu DUHOVNOST I ZDRAVLJE  biće održano  4. juna u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

 

Duška Đajić