Надахнуто предавање Жељке Кунош: СОПСТВЕНИМ ИЗБОРОМ МОЖЕМО УТИЦАТИ НА НАЧИН ЖИВОТА

У галерији Културног центра Требиње, инструктор здравља и консултант у области нутриционима Жељка Кунош одржала је предавање на тему  НАЈБОЉА И НАЈГОРА ХРАНА ЗА ПРОБАВУ.

На почетку предавања Кунош је посјетиоце упознала са анатомском структуром пробавног тракта а затим се осврнула на епигенетику, по којој нисмо одређени нашим ДНК већ сопственим избором можемо утицати на свој начин живота.

Посебан акценат Жељка Кунош је ставила на исхрану као један од основних епигенетских чинилаца. До појаве лоше пробаве може доћи услијед низа различитих фактора, али за квалитетнију пробаву можемо учинити нешто и сами – првенствено промјеном навика у исхрани и начину живота.

„Веома је важно знати шта једемо и препознати састојке хране коју уносимо у организам. Процесуирана, односно прерађена храна обилује засићеним масноћама, транс-мастима, шећерима, адитивима, сољу и високом калоријском вриједношћу, те као таква не може да нам обезбиједи оптималну пробаву и не може задовољити наше енергетске и нутритивне потребе“, рекла је Кунош.

Пошто мање-више сви конзумирамо процесуирану, нездраву храну, она савјетује да је редукујемо или пак комбинујемо са доста воћа и поврћа које садрже драгоцјена влакна за њихову разградњу.

Према ријечима Жељке Кунош, најбољи начин да стимулишемо рад цријева је УНОСИТИ ШТО ВИШЕ ТЕЧНОСТИ, ВЛАКАНА, ПРИРОДНЕ ЛАКСАТИВНЕ ХРАНЕ, КОРИСТИТИ ЉЕКОВИТО БИЉЕ, КРЕТАТИ СЕ И МИСЛИТИ ПОЗИТИВНО.

Интересантан и динамичан говор Жељке Кунош подстакао је посјетиоце на размјену мишљења, знања и искустава, а имали су прилику да дегустирају „најздравији и најбржи слаткиш“.

Сљедеће предавање на тему ДУХОВНОСТ И ЗДРАВЉЕ  биће одржано  4. јуна у галерији Културног центра Требиње.

 

Душка Ђајић