НА ПАЛИЋУ ОТВРОЕН 25. ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА

 
Јубиларни 25. Фестивал европског филма(ФЕФ) Палић свечано је отворен синоћ на љетњој позорници примопредајом оснивачког документа између досадашње предсједнице Савјета Мире Бањац и новог предсједника Душана Ковачевића, који је славној глумици уручио први сребрењак који Фестивал додјељује поводом свог сребрног јубилеја.
 
 
Европска асоцијација фестивала уврстила је ФЕФ међу пет најбољих филмских фестивала у Европи.
 
Главни програм Фестивала европског филма Палић отворио је филм “Срећни Лазаро” Алис Рохвахер, који је приказан ван конкуренције. Као први у такмичарском дијелу програма приказан је њемачки филм “Стикс” Волфганга Фишера, чија тема је мигрантска криза.
 
У главном програму публика ће имати прилику да погледа 14 наслова, те исти број остварења у селекцији “Паралеле и судари”, око 30 храбрих и изазовних филмова у програму “Млади дух Европе”, као и избор документарних филмова са снажном поруком који ће бити приказан у оквиру селекције “Еколошки документарци”.
 
На церемонији отварања јубиларног ФЕФ-а приказане су и слике из “Породичног албума” – низ фотографија које су подсјетиле на значајне личности и тренутке из историје Фестивала.
 
Пратећи програм обухвата изложбу о Милени Дравић, која ће бити отворена 17. јула, те представу “Кад је Сомбор био Холивуд” о пиониру филма Ернесту Бошњаку, као и промоцију  допуњеног издања књиге Небојше Поповића “Додир вечности” о добитницима награде “Александар Лифка”, која је установљена 2000. године.