NA PALIĆU OTVROEN 25. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA

 
Jubilarni 25. Festival evropskog filma(FEF) Palić svečano je otvoren sinoć na ljetnjoj pozornici primopredajom osnivačkog dokumenta između dosadašnje predsjednice Savjeta Mire Banjac i novog predsjednika Dušana Kovačevića, koji je slavnoj glumici uručio prvi srebrenjak koji Festival dodjeljuje povodom svog srebrnog jubileja.
 
 
Evropska asocijacija festivala uvrstila je FEF među pet najboljih filmskih festivala u Evropi.
 
Glavni program Festivala evropskog filma Palić otvorio je film “Srećni Lazaro” Alis Rohvaher, koji je prikazan van konkurencije. Kao prvi u takmičarskom dijelu programa prikazan je njemački film “Stiks” Volfganga Fišera, čija tema je migrantska kriza.
 
U glavnom programu publika će imati priliku da pogleda 14 naslova, te isti broj ostvarenja u selekciji “Paralele i sudari”, oko 30 hrabrih i izazovnih filmova u programu “Mladi duh Evrope”, kao i izbor dokumentarnih filmova sa snažnom porukom koji će biti prikazan u okviru selekcije “Ekološki dokumentarci”.
 
Na ceremoniji otvaranja jubilarnog FEF-a prikazane su i slike iz “Porodičnog albuma” – niz fotografija koje su podsjetile na značajne ličnosti i trenutke iz istorije Festivala.
 
Prateći program obuhvata izložbu o Mileni Dravić, koja će biti otvorena 17. jula, te predstavu “Kad je Sombor bio Holivud” o pioniru filma Ernestu Bošnjaku, kao i promociju  dopunjenog izdanja knjige Nebojše Popovića “Dodir večnosti” o dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka”, koja je ustanovljena 2000. godine.