НА „МЛИЈЕЧНОМ ПУТУ КРОЗ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ“ БАЊАЛУЧКО СТУДЕНТСКО ПОЗОРИШТЕ ГОСТОВАЛО У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Фото: Јован Видаковић

У оквиру пројекта  „Млијечни пут кроз Републику Српску“, Бањалучко студентско позориште извело је вечерас у Културном центру Требиње позоришни комад  „Млијеко“.

Представа  „Млијеко“, рађена у режији Слободана Перишића, открива нам занимљив драмски текст савременог грчког аутора Василиса Кациконуриса и доноси причу о усамљеној, дисфункционалној породици досељеника из Грузије. Грчка за мајку Рину и њеног старијег сина Андониса представља наду и могућност новог живота, а за млађег сина Лефтериса – пут у лудило. То је прича о људској транзицији, о пољуљаном идентитету емиграната и њиховом покушају да се укључе у други и другачији начин живота.

У најкомплекснијој улози, неприлагођеног Лефтериса, нашао се  Александар Ристановић  који је оставио и најјачи утисак на све присутне, док је професорка глуме на бањалучкој Академији умјетности,  Јелена Трепетова Костић, тумачећи лик Рине, дочарала неизмјерну љубав и страх сваке мајке за своје дијете.


Фото: Јован Видаковић

Због проблема Лефтериса, трпи цијела породица. Живот у новој средини и оно са чим се све сусрећу, производи драму из које сваки лик покушава да се извуче на свој начин.  

 „Као што и сам Лефтерис каже: ‘Стално говоре како живот тече и ти треба да учествујеш. Шта ако ја не желим да учествујем у таквом животу и ако ја то на други начин гледам, ако нећу да живим по тим правилима и онако како се од мене очекује?’. Он је неприлагођен и неприхваћен од околине и друштва, покушава да живи на неки свој начин, а на гледаоцу је да одлучи да ли је тај начин исправан или није“, каже  глумац Бојан Колопић, који у представи тумачи лик старијег брата Андониса.

Лик Андонисове вјеренице Настје представила је млада глумица  Кристина Шиканић, а извођење на гитари глумца  Дарка Стојића  и руске пјесме појачали су интензитет драме.

Требињска публика памтиће овај комад по снажној причи и бурним емоцијама које је изазвао.

Представа  „Млијеко“  премијерно је изведена 2017. године и од тада је вишеструко награђивана. Бањалучко студентско позориште учествује у реализацији пројекта  „Млијечни пут кроз Републику Српску“, који је осмишљен кроз гостовање ове позоришне куће у пет општина, с циљем унапређења културне атмосфере, схватања позоришта као покретљивог, динамичног креатора иновативних идеја.  Представа је изведена у Рибнику и Мркоњић Граду, а након Требиња, путује у Сребреницу и Шамац.


Фото: Јован Видаковић

Душка Ђајић