Na Blagovijesti Dučiću u pohode

 30. marta 2017.

TREBINJE | Kulturna manifestacija „Dučićev dan“, posvećena najznamenitijem Trebinjcu i bardu srpskog pjesništva Jovanu Dučiću, biće održana u četvrtak i petak, 6. i 7. aprila, potvrđeno je za Radio Trebinje u organizaciji.

Naučni skup, koji se u okviru manifestacije po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda, ove godine biće posvećen pjesniku Milutinu Bojiću.

Na višečasovnoj sesiji, koja će u sali Skupštine grada biti održana 6. aprila od 10 časova – poznavaoci pjesnikovog djela predstaviće svoje radove namijenjene budućem zborniku „Poetika Milutina Bojića“, a od 18 časova u Muzeju Hercegovine biće promovisan zbornik radova „Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića“, sa prošlogodišnjeg naučnog skupa u Trebinju.

Program od 19:30 u Muzeju Hercegovine rezervisan je za izložbu „Srpske ikone od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa prostora BiH“.

Drugi dan manifestacije, na Blagovijesti, 7. aprila,  počinje u 9 časova služenjem svete arhijerejske liturgije i pomena pjesniku u Hercegovačkoj Gračanici, gdje počivaju zemlji ostaci Jovana Dučića.

Kulturni centar biće domaćin izložbe akademskih slikara bivših studenata Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, čiji je otvaranje zakazano za 19:30.

Program završava svečanom akademijom „Veče laureata“, koja je ove godine posvećena pjesniku Gojku Đogu, dobitniku Dučićeve nagrade 2016. godine.

Na akademiji pod nazivom „Odavno je u prekidu veza s nebesima”, koja u pozorišnoj sali Kulturnog centra počinje u 20 časova, nastupiće trebinjski hor „Tribinija“, pojci braća Teofilovići iz Beograda, prvak  Narodnog pozorišta Beograd Nebojša Dugalić, operska primadona i operski prvak beogradskog Narodnog pozorišta Gabrijela Ubavić i Dragutić Matić, te pijanista ovog pozorišta Nevena Živković, vokalni solista Milisav Sukonjica i pijanista Božidar Vučur iz Trebinja.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.

DUČIĆEV DAN

Program

Četvrtak, 6. april

10,00 VELIKA  SALA  SKUPŠTINE  GRADA

– Otvaranje i početak rada  naučnog skupa: “Poetika Milutina Bojića”

18,00 MUZEJ  HERCEGOVINE

– Promocija Zbornika radova: “Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića”

19,30 MUZEJ  HERCEGOVINE

– Srpske ikone 16-18. vijek iz crkava i manastira sa prostora BiH

Petak, 7. april

9,00 HERCEGOVAČKA GRAČANICA

– Sveta arhijerejska liturgija i pomen Jovanu Dučiću

19,30 KULTURNI  CENTAR

– Izložba akademskih slikara bivših studenata “ALU” Trebinje

20,00 KULTURNI  CENTAR

Svečana akademija –  VEČE  LAUREATA:  “Odavno je u prekidu veza s nebesima” (Gojko Đogo – “Dučićeva nagrada” 2016. )

 

Učestvuju:

Hor “TRIBUNIA” Trebinje

BRAĆA TEOFILOVIĆI, pojci,  Beograd

NEBOJŠA DUGALIĆ, prvak  Narodnog  pozorišta Beograd

GABRIJELA UBAVIĆ,  operska primadona Narodnog pozorišta Beograd

DRAGUTIN  MATIĆ, operski prvak Narodnog pozorišta Beograd

NEVENA ŽIVKOVIĆ, pijanista Narodnog pozorišta  Beograd

MILISAV SUKONJICA, bariton, Trebinje

BOŽIDAR VUČUR, pijanista, Trebinje

Pokrovitelj Grad  Trebinje

R.S.

www.radiotrebinje.com