На Благовијести Дучићу у походе

 30. марта 2017.

ТРЕБИЊЕ | Културна манифестација „Дучићев дан“, посвећена најзнаменитијем Требињцу и барду српског пјесништва Јовану Дучићу, биће одржана у четвртак и петак, 6. и 7. априла, потврђено је за Радио Требиње у организацији.

Научни скуп, који се у оквиру манифестације по традицији организује у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност и Учитељским факултетом из Београда, ове године биће посвећен пјеснику Милутину Бојићу.

На вишечасовној сесији, која ће у сали Скупштине града бити одржана 6. априла од 10 часова – познаваоци пјесниковог дјела представиће своје радове намијењене будућем зборнику „Поетика Милутина Бoјића“, а од 18 часова у Музеју Херцеговине биће промовисан зборник радова „Песничке теме и поетички модели Алексе Шантића“, са прошлогодишњег научног скупа у Требињу.

Програм од 19:30 у Музеју Херцеговине резервисан је за изложбу „Српске иконе од 16. до 18. вијека из цркава и мaнастира са простора БиХ“.

Други дан манифестације, на Благовијести, 7. априла,  почиње у 9 часова служењем свете архијерејске литургије и помена пјеснику у Херцеговачкој Грачаници, гдје почивају земљи остаци Јована Дучића.

Културни центар биће домаћин изложбе академских сликара бивших студената Академије ликовних умјетности Требиње, чији је отварање заказано за 19:30.

Програм завршава свечаном академијом „Вече лауреата“, која је ове године посвећена пјеснику Гојку Ђогу, добитнику Дучићеве награде 2016. године.

На академији под називом „Одавно је у прекиду веза с небесима”, која у позоришној сали Културног центра почиње у 20 часова, наступиће требињски хор „Трибинија“, појци браћа Теофиловићи из Београда, првак  Народног позоришта Београд Небојша Дугалић, оперска примадона и оперски првак београдског Народног позоришта Габријела Убавић и Драгутић Матић, те пијаниста овог позоришта Невена Живковић, вокални солиста Милисав Сукоњица и пијаниста Божидар Вучур из Требиња.

Покровитељ манифестације је Град Требиње.

ДУЧИЋЕВ ДАН

Програм

Четвртак, 6. април

10,00 ВЕЛИКА  САЛА  СКУПШТИНЕ  ГРАДА

– Oтварање и почетак рада  научног скупа: “Поетика Милутина Бoјића”

18,00 МУЗЕЈ  ХЕРЦЕГОВИНЕ

– Промоција Зборника радова: “Песничке теме и поетички модели Алексе Шантића”

19,30 МУЗЕЈ  ХЕРЦЕГОВИНЕ

– Српске иконе 16-18. вијек из цркава и мaнастира са простора БиХ

Петак, 7. април

9,00 ХЕРЦЕГОВАЧКА ГРАЧАНИЦА

– Света архијерејска литургија и помен Јовану Дучићу

19,30 КУЛТУРНИ  ЦЕНТАР

– Изложба академских сликара бивших студената “АЛУ” Требиње

20,00 КУЛТУРНИ  ЦЕНТАР

Свечана академија –  ВЕЧЕ  ЛАУРЕАТА:  “Одавно је у прекиду веза с небесима” (Гојко Ђого – “Дучићева награда” 2016. )

 

Учествују:

Хор “ТРИБУНИА” Требиње

БРАЋА ТЕОФИЛОВИЋИ, појци,  Београд

НЕБОЈША ДУГАЛИЋ, првак  Народног  позоришта Београд

ГАБРИЈЕЛА УБАВИЋ,  оперска примадона Народног позоришта Београд

ДРАГУТИН  МАТИЋ, оперски првак Народног позоришта Београд

НЕВЕНА ЖИВКОВИЋ, пијаниста Народног позоришта  Београд

МИЛИСАВ СУКОЊИЦА, баритон, Требиње

БОЖИДАР ВУЧУР, пијаниста, Требиње

Покровитељ Град  Требиње

Р.С.

www.radiotrebinje.com